dijous, 26 de maig del 2011

dimarts, 17 de maig del 2011

#Hack4Europe! BCN en el Museu Picasso (8 i 9 de juny)

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Quan tot just fa escasos dies de la celebració de la segona edició del concurs Abredatos, m'assabento d'un altre concurs d'aplicacions a partir d'informació pública.

Es tracta del Hack4Europe!, un concurs organitzat per Europeana: un projecte de la Unió Europea que té per objectiu fer accessible al públic el patrimoni cultural i científic d'Europa.

Europeana té la seu a la Biblioteca Nacional dels Països Baixos, la Koninklijke Bibliotheek, i està supervisada per l'Europeana Foundation. Actualment conté dades sobre pintures, música, pel·lícules i llibres de galeries, biblioteques, arxius i museus d'arreu d'Europa.

Així doncs, es poden trobar idees i inspiració entre els més de 15 milions d'ítems que ofereix Europeana. Aquests objectes inclouen:
  • Imatges: Pintures, dibuixos, mapes, fotografies i imatges d’objectes de museu.
  • Textos: Llibres, periòdics, cartes, diaris i documents d'arxiu.
  • Sons: Música i paraula parlada dels cilindres, cintes, discos i emissions de ràdio.
  • Vídeos: Pel·lícules, noticiaris i emissions de TV.
Al voltant de 1.500 institucions contribueixen a Europeana. Noms reconeguts com la British Library de Londres, el Rijksmuseum d'Amsterdam, el Louvre de París i el Museu Picasso de Barcelona al costat d'organitzacions més petites - però també molt interessants - d'arreu d'Europa.

Per tot plegat, Europeana és una iniciativa molt interessant per tothom que vulgui dades culturals, (en el sentit més ampli de la paraula 'dades').

De fet, crec que no m'equivoco si dic que Europeana és el gran portal OpenData cultural d'àmbit europeu.

divendres, 13 de maig del 2011

“L’#OpenData té molt poc de tècnic i molt de polític”. Entrevistat per la Karma Peiró.

Fa unes setmanes la Karma Peiró es va posar en contacte amb mi per fer-me una entrevista sobre el concepte d'obertura de dades públiques: OpenData.

Finalment vam quedar a l'Ateneu Barcelonès - un lloc preciós, ple d'encant - per a fer l'entrevista.

Tot seguit us copio el resultat de l'entrevista que també trobareu en el blog de la Karma.

Com és habitual, quan veus el resultat d'una entrevista sempre penses que hi ha frases que no recollen exactament el que tú volies dir, forma part del "joc", al cap i a la fí, no existeix l'objectivitat, el periodista, vulgui o no vulgui, hi afegeix la seva subjectivitat... és lògic.