dimecres, 26 de maig del 2010

"Barcelona pionera en l’ús de la tecnologia web"

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Aquest escrit el vaig escriure fa uns dies, havia d'aparèixer en un especial que El Periódico va fer coincidint amb el Dia d'Internet (17 de maig).

Finalment, per diferents motius, no va sortir en l'edició.

Ja que el vaig redactar, he decidit posar-lo com a mínim al meu blog ;-)



Barcelona pionera en l'ús de la tecnologia web


Els inicis
Aquest mes de maig es compleixen 15 anys de la inauguració del web municipal de l’Ajuntament de Barcelona: bcn.cat.

L’any 1995 es va decidir engegar el primer web espanyol (i un dels primers del món) d’àmbit municipal, fruit de l’aposta per les tecnologies de la informació i comunicació que ja tenia l’Ajuntament d’aquella època encapçalat per Pasqual Maragall. Inicialment es va publicar com a bcn.es donat que encara no existien els dominis .cat.

El projecte es va finançar parcialment amb fons europeus mitjançant el projecte DalíDelivery and Access to Local Informaction and Services – i amb la col•laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Es tractava d‘un web merament informatiu i amb molt poques pàgines. Era una època en la que a l’administració pública encara es treballava bàsicament en paper.


(Primera home del web municipal de Barcelona)
(Feu click a la imatge per ampliar-la)

Mica en mica va anar creixent en volum i en importància. L’any 1996 es va integrar una de les principals fonts d’informació que actualment encara està en funcionament: les dades d’equipaments i agenda d'actes de la ciutat i es va incloure el primer cercador.

Tot i que la primera versió del web ja oferia un plànol de la ciutat, en el mateix any 1996 va aparèixer el servei “estrella” del web: el carrerer municipal. Aquesta aplicació va ser tota una revolució per l’època i, a dia d’avui, encara segueix sent el servei més utilitzat.

En el 1997 el web de Barcelona torna a ser pioner iniciant l’administració electrònica. Els primers tràmits telemàtics inclosos al web estaven relacionats amb el padró d’habitants, no obstant, al cap de poc temps ja es disposava de tràmits electrònics que abastaven pràcticament tots els àmbits de la vida quotidiana: consum, educació, esports, habitatge, impostos, justícia, lleure, medi ambient, sanitat, seguretat social, serveis socials, serveis funeraris, transports, turisme, via pública, i altres. Tot i que encara no es podia fer tota la tramitació via web, aquest va ser el primer pas cap a la tramitació en línia, un repte que l'Ajuntament sempre va tenir des del començament del web. El projecte va culminar al cap de deu anys, l'any 2007, amb la implantació del Portal de Tràmits.

En els anys posteriors– ja amb Joan Clos i després amb Jordi Hereu com alcaldes – s’ha anat consolidant la importància del web municipal tan des del punt de vista del ciutadà com des del punt de vista intern de l’Ajuntament.


Bcn.cat avui
La situació actual és la d’un web que mensualment rep prop de 4 milions de visites, que cada dia serveix gairebé 2 milions de pàgines i que ha rebut nombroses distincions – com per exemple 3 premis Webby, considerats els Òscars d’Internet –. De fet, el creixement de l’ús de bcn.cat els darrers anys ha estat espectacular: en tot l’any 1998 es van servir poc més de 4 milions de pàgines, és a dir el que abans es servia en tot un any ara ho servim en dos dies.

Pel que fa a l’administració electrònica cal recordar que l’any 2007 es va posar en marxa el Portal de Tràmits, una eina pensada perquè la tramitació via web fos senzilla i còmode. Els darrers anys –amb la creació de la Direcció d’Administració Electrònica – s’ha seguit potenciant la tramitació electrònica tant per part del ciutadà com, també, internament a l’Ajuntament.

Fruit d’aquest esforç, la tramitació electrònica no ha parat de créixer arribant als 1,2 milions de tramitacions al 2009 o, més recentment, més de 150.000 tràmits només en el mes de març d’enguany.

Evidentment l’esforç realitzat per l’Ajuntament no hagués servit de gaire sense el canvi social que ha tingut lloc els darrers anys amb un augment de la penetració d’Internet entre els ciutadans: l’any 1999 només 1 de cada 5 barcelonins havia utilitzat Internet alguna vegada, deu anys després aquest percentatge ha crescut fins que gairebé 3 de cada 4 barcelonins utilitza Internet diàriament.

Fa 15 anys Barcelona va ser pionera en apostar per un camí que, amb el temps, s’ha demostrat que és indispensable per transformar i fer més eficient la gestió de l’Ajuntament.

Però Barcelona no es queda aquí, segueix innovant, per exemple ara ja està treballant amb conceptes tant interessants com ara l’Smart City...


Enllaços relacionats:

2 comentaris:

JoanBit ha dit...

Molt interessant, Marc. Hi ha coses curioses que no sabia.

Llàstima que no es va poder fer cap celebració d'aquests 15 anys de web.

De tant en tant va bé mirar enrera i celebrar els èxits.

a10 !

MarcG ha dit...

Joan,

Que portes més temps tú en el bcn.cat que no pas jo... :)

La veritat és que 15 anys (a punt de fer 16) dóna per explicar moltes coses...