dimecres, 6 de juliol del 2011

Resum de la conferència de Daniel Lapidus de #Gapminder sobre la visualització de dades

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Aquest vespre he anat a l'edifici històric de la Universitat de Barcelona on Daniel Lapidus ha fet una conferència sobre la visualització de dades estadístiques.

Organitzat per la Societat Catalana d'Estadística, l'objectiu de la sessió era explicar què és Gapminder, quina missió té i mostrar les eines de visualització de dades estadístiques que ofereix aquesta institució.

El títol de la sessió era:

Gapminder - Building a fact-based world view that everyone understands

Daniel Lapidus és un desenvolupador de només 25 anys (sí, només 25 anys!), és un dels assessors tècnics de Hans Rösling, l'autèntica ànima de Gapminder.


L'acte ha estat presentat per Guadalope Gómez, Pere Puig i Pedro Delicado qui ha introduït a Daniel Lapidus com un dels millors experts mundials en la visualització de dades.

Lapidus ha començat la seva ponència dividint-la en 3 parts: mostrar el desenvolupament global de tot el món; explicació de què és i què fa Gapminder i breus comentaris tècnics.

En la primera part és quan ha mostrat les potencialitats del software TrendAnalyzer, el que ha fet famós a l'organització Gapminder i que actualment també ofereix Google. (Això després de fer broma amb el llarg pal que tenia per apuntar les dades, molt millor que aquests apuntadors làser que habitualment no serveixen gaire).

Al final d'aquest post us he inclòs alguns dels vídeos més famosos de les ponències de Hans Rosling, és nota que és un apassionat de les dades i de fer-ne quelcom útil amb elles.

Amb aquesta eina - TrendAnalyzer - es pot veure com evolucionen, al llarg del temps, diferents indicadors relacionats amb els països, dades com els nivells d'ingressos, mortalitat, fecunditat, etc.

És una eina molt visual i molt fàcil d'utilitzar, ideal per a transmetre informació fàcil d'entendre per part de la ciutadania.

A part d'aquesta eina, el Daniel Lapidus també ens ha mostrat d'altres, algunes encara en fase de desenvolupament.

Per exemple, ens ha mostrat una altra eina per visualitzar els ingressos per càpita de cada país, (i com evoluciona amb el temps).

O una altra per fer gràfics de distribució de la població a través dels anys.

En la segona part de la presentació Daniel Lapidus ha parlat de Gapminder, de la institució.

La missió de Gapminder és que la societat tingui una visió del món basada en fets, no basada en mites, desconeixements o prejudicis (tal com és actualment).

"Building a fact-based world view"

El Daniel ha parlat d'immunitzar a la societat sobre aquests desconeixements i/o usos malintencionats de les dades.

És una organització sense ànim de lucre que viu de donacions, de venda de software (com per exemple el TrendAnalyzer a Google) i d'altres col·laboracions amb empreses, institucions d'àmbit internacional.

És una organització petita, de només 6 persones!

Però en canvi han sapigut tenir una notorietat molt important, actualment col·laboren amb moltes organitzacions, per exemple, amb el New York Times, amb la BBC, amb The Economist, amb Google (per exemple gràcies a aquesta col·laboració es poden buscar indicadors directament des del cercador Google), amb el Banc Mundial (convencent-lo de la necessitat d'obrir les seves dades, tal com va fer fa poc més d'un any), etc.

La tercera part de la presentació ha estat la més tècnica i, de fet, la més ràpida, donat que només ha parlat molt per sobre dels aspectes tècnics i escasos minuts.



En l'apartat de preguntes li han demanat el motiu d'utilitzar Flash i no d'altres tecnologies no propietàries.
DL: Ha respost que les noves eines ja tenen en compte els nous estàndards de visualització de dades, la tendència és anar cap aquí, però quan es va crear el TrendAnalyzer pràcticament l'única opció - prou extesa - era el Flash.

També li han preguntat per si el software és capaç de fer prediccions de futur, és a dir, a partir de patrons de les nombroses dades del passat poder donar una previsió del futur.
DL: Ha comentat que ells treballen amb projeccions d'institucions com el FMI i d'altres, però que no volen entrar en polèmiques a l'intentar fer prediccions.

Una altra pregunta ha estat relacionada amb les accions de govern, és a dir, si havien fet contrastos respectes les accions dels governs comparant-les amb, per exemple, l'esperança de vida de llur ciutadanies.
DL: No s'ha volgut "mullar", simplement ha dit que ells posen les dades i, sobretot, les eines a l'abast de la societat, és la societat qui ha de fer l'esforç de creuar la informació i, si s'escau, retre comptes amb els seus governs.

També li han preguntat perquè només hi ha dades a nivell de països.
DL: Ha respost que han intentat donar una visió de tot el món, la millor manera de fer-ho és a nivell de país, a més, a nivell, per exemple, de ciutat no sempre es tenen tots els indicadors i rar vegada son homogenis entre diferents ciutats.
De fet, ja a nivell de país no sempre es troben tots els indicadors, a vegades són dades no públiques o, simplement, no creades per ningú.
DL ha aprofitat per recordar que totes les dades que ofereixen des del web de Gapminder són públiques.

Com es pot utilitzar aquestes eines a les aules?
DL: Recomana anar a l'apartat específic del web de Gapminder per a professors. Cal tenir en compte que a aquestes eines els hi pots posar les dades que vulguis (seguint el seu manual d'ús).



La meva opinió personal d'aquesta ponència és que ha estat interessant, molt visual (com no podia ser de cap altra manera)... però desgraciadament m'ha aportat poc, n'esperava més, l'he trobat una mica superficial, no ha aprofunditat gaire.

Potser ja era aquesta la intenció de l'organització, per tant, si és aquest el cas, el ponent ha fet el que li han demanat.

Però crec que s'ha perdut una oportunitat per a fer una ponència amb molt més suc...


Vídeos relacionats amb Gapminder, mireu-los, valen la pena!

Enllaços relacionats: