dimecres, 6 de novembre del 2013

Vols saber què és l'Scratch?

Mesos enrera em va arribar aquest interessant vídeo. Està relacionat amb la iniciativa code.org, una iniciativa que pretén que tots els estudiants (en aquest cas dels USA) aprenguin a programar a l'escola primària, és a dir, és una iniciativa que deixa clara la importància de la programació, que aquesta no quedi limitada només als informàtics.




En el vídeo hi apareixen programadors de serveis tant fomosos com Twitter, Facebook, Dropbox o fins i tot Bill Gates de Microsoft. Tots ells deixen clar que els seus primers programes van ser molt senzills, de l'estil Hello World. És a dir, la programació no és tant complicada com sembla des de fora d'aquest àmbit; com tot, has de fer el primer pas i ser perseverant.

De fet, un dels missatges que també aporta aquest vídeo és el fet que també es pot expressar la creativitat que hom porta a dins via la programació; programar és una forma d'expressar-se, l'únic límit és la imaginació.

D'altra banda, el vídeo també trenca amb la idea que la programació és pròpia de gent poc social, de persones que es tanquen 24 hores al dia davant l'ordinador. Es deixa clar que la programació és una activitat en equip, és en grup quan realment es treu al màxim d'un mateix i de l'equip en conjunt.

I es comunica que en els propers anys la demanda de programadors no pararà de crèixer (si més no als USA). Com és lògic, els bons programadors són els que estaran més buscats.

Tots els sectors industrials, de serveis i fins i tot de l'agricultura necessiten programadors, la informàtica ja és transversal a tots els àmbits professionals, tenir nocions de programació ja és una habilitat requerida en molts àmbits, de la mateixa manera que ho és saber idiomes.

El vídeo mostra unes seqüències d'una escola de primària que ensenya als nens i nenes a programar gràcies a l'Scratch. Gràcies a tenir nocions de programació aquestes criatures tenen més facilitat per a resoldre problemes, fomenta el pensament crític, fins i tot milloren en la seva comprensió lectora.

Tal com explica la pàgina web d'Scratch Català, "L'Scratch és un llenguatge de programació visual i molt divertit, creat per la gent del MIT i enfocat als més petits, de 7 anys a 99 anys. Amb ell es poden fer jocs, animacions, música, art, el limit està en la nostra imaginació. Mireu aquest vídeo amb un bon recull de les seves possibilitats."

El proper dijous 7 de novembre FIBAlumni (l'Associació d'Ex-Alumnes de la Facultat d'Informàtica de Barcelona), en col·laboració amb el Citilab, organitza una sessió explicativa sobre què és l'Scratch (a les 19h a la Sala d'Actes de la Facultat, edifici B6, Campus Nord de la UPC, Barcelona).

L'assistència és lliure i gratuïta per tothom (no cal ser ex-alumne de la Facultat d'Informàtica), només és necessari registrar-se per controlar l'aforament.

Os recomano que hi assistiu, penseu que "els programadors del demà són els mags del futur, semblarà que tinguin poders màgic en comparació amb la resta de la població".