dilluns, 21 de desembre del 2009

WeG002: Tres iniciatives per fomentar el Govern Obert

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Us transcric la segona notícia que he penjat al web d'eGovernment de l'Ajuntament de Barcelona, (la primera fou aquesta).

En aquest cas la notícia està relacionada amb les recents iniciatives relacionades amb l'Open Government que han aparegut - gairebé a la vegada - als Estats Units, al Regne Unit i a Austràlia.

Tres iniciatives per fomentar el Govern Obert

Fa dues setmanes es van donar a conèixer tres iniciatives relacionades amb el que es coneix com a Govern Obert (Open Government en anglès o, abreujadament, oGov):

Open Government Directive als Estats Units.

Smarter Government al Regne Unit.

Engage a Austràlia.

Què és el Govern Obert?

L'Open Government (oGov) - o Govern Obert - és una nova manera d'entendre la relació de l'Administració vers la ciutadania, les altres administracions i les altres organitzacions. La clau està en l'obertura de l'administració, de fet, gràcies a l'ús intensiu de la Xarxa (Internet) la comunicació entre les parts és transforma en una conversa on tothom pot aportar-hi valor.

Una de les característiques de l'oGov és la disposició de les dades públiques - les que no estàn limitades per cap impediment de seguretat o de protecció d'informació - en un format electrònic adequat per a que siguin utilitzades per la ciutadania.

D'aquesta manera es guanya en transparència, es fomenta l'esperit crític de la ciutadania i s'aporta valor a la informació ja que la pròpia ciutadania genera nous serveis, nous usos a les dades públiques.

Open Government Directive

En el seu primer dia en el càrrec de president dels Estats Units d'Amèrica, Barack Obama va signar un memoràndum a totes les agències governamentals dirigides a fomentar la transparència, la participació i la col • laboració entre el govern i la ciutadania.

L'Open Government Directive és la directiva que marca les pautes que han de seguir les agències governamentals americanes per aconseguir més transparència, participació i col•laboració.

Entre d'altres objectius, obliga a controlar la qualitat de les dades públiques i a publicar-les - i en el format adequat - en el portal data.gov creat per a potenciar l'obertura de la informació pública.

De fet, l'objectiu principal de la directiva és la d'inculcar la filosofia de Govern Obert que es vol implantar en totes les administracions públiques americanes.

Smarter Government

Al Regne Unit també tenen un projecte semblant a l'americà: és l'Smarter Government, tot i que aquest projecte va més enllà del Govern Obert, inclou d'altres iniciatives.

Si ens cenyim només als aspectes d'oGov, veiem que la iniciativa anglesa aprofundeix més en els aspectes de participació i col•laboració de la ciutadania respecte a l'americana, s'aposta per una clara conversa entre govern i ciutadans i un ús intensiu de les xarxes socials per part dels treballadors públics.

Engage

Tot i que encara és un esborrany, Austràlia també ha redactat un programa per potenciar el Govern Obert: Engage: Getting on with Government 2.0.

Com en el cas de l'Smarter Government, Engage també encoratja als treballadors públics a participar en línia, de fet, va més enllà al recomanar a les administracions públiques que creïn una cultura per donar al seu personal l'oportunitat d'experimentar, desenvolupar i comprometre's a crear eines de participació o mètodes per augmentar el valor del servei que s'ofereix a la ciutadania. De fet, la clau de la iniciativa australiana recau en el treballador públic.



Enllaços relacionats:

2 comentaris:

Joanka ha dit...

Llegeixo amb interès, però també amb certa decepció, que les administracions avancen cap a un model d'oGov que resulta necessari i beneficiós per a tothom. La meva decepció rau en què, com acostuma a passar, les primeres (potser les úniques) inciatives estructurades i amb uns criteris (discutibles en major o menor grau) reflectits sobre el paper, de manera que no es pugui dir "no era això" ni "es va malinterpretar la proposta" ni coses per l'estil a la que ens tenen tan acostumats els nostres governants, com deia, les primeres iniciatives amb cara i ull tenen lloc només al món anglosaxó.

És cert que a l'estat espanyol en general i a Catalunya en particular podem trobar iniciatives molt interessants que pretenen fer un primer pas cap a l'oGov i que hi ha molts i molt bons professionals dedicant-hi més esforços dels que se'ls hi paguen. Però és igualment cert que les administracions, majoritàriament, no estan per la feina i, en molts casos, només tenen bones intencions que no es converteixen en actuacions mesurables. Hi ha moltes administracions que han elaborat plans estratègics per avançar cap a l'oAdmin (administració oberta), però que, a hores d'ara, no han fet cap pas ferm i definitiu que les faci avançar ni tan sols cap a l'eAdmin (administració electrònica), cosa que per cert, es converteix en un imperatiu legal d'aquí a 5 dies. Bé l'avantatge (o l'excusa) serà que quan ens hi posem tindrem referents pilotats a altres llocs per facilitar-nos la feina de concreció de polítiques d'obertura de les administracions i de reutilització de la informació pública, oi?
En qualsevol cas, gràcies Marc, pel recull de la informació i per la síntesi.

MarcG ha dit...

JoanKa,

Primer de tot, gràcies per passar per aquí... i per comentar!

És cert que en aquest tema (com en molts relacionats amb la modernització de l'administració pública) el món anglosaxó està molt més avançat que la resta.

També és cert que, pel que jo conec, encara és un tema que preocupa poc als nostres polítics.

Jo sóc dels que penso que fa falta lideratge en aquest camp (de fet, si no fos per Obama probablement ni Estats Units ni la resta de països s'hi haurien posat... o potser sí, però probablement més endavant i/o amb menys decisió).

En tot cas, benvingut sigui tenir uns referents, així tindrem una part del camí feta.

Però és ben cert que encara queda molta pedra per picar...

Tanmateix, crec que a nivell espanyol, a la que una gran administració comenci seriosament l'obertura de dades, la resta s'hi apuntaran, (més per seguidisme que no pas per convicció, però s'hi apuntaran que al capdevall és el que compta).