divendres, 28 de maig del 2010

Beneficis d'aplicar un procés de transparència a les administracions públiques

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Vaig començar a escriure aquest post a l'AVE quan tornava de fer una ponència sobre indicadors web.

Aquest és un post que fa molt temps que volia escriure, els darrers successos m'han gairebé "obligat" a escriure'l.

Del que volia parlar és de la transparència en les administracions públiques, tot i que també es podria extendre aquest concepte a qualsevol organització, és perfectament aplicable tan si és una organització pública com privada, tan de mida petita com mitjana o gran.

Però en el cas concret del sector públic crec que la transparència no és només desitjable, és imprescindible si volem que l'actual sistema democràtic perduri tal com l'entenem.

Sòc conscient que el acabo de dir és "molt gruixut", potser m'he passat... reconec que ho he fet per provocar, però també és evident que hi ha alguna cosa que no rutlla bé.

Hi ha alguna cosa que no acaba de funcionar bé si tenim en compte que en el darrer baròmetre del CIS - el corresponent a l'abril d'enguany - els polítics són el tercer problema més important d'Espanya segons la ciutadania.

És a dir, el col·lectiu que en teoria ha de resoldre les necessitats de la gent, la ciutadania el percep com una de les causes dels seus mals.

No anem bé...

A més, els recents casos de (presumpta) corrupció (Casos Gürtel, Pretòria, Palau (Millet), etc) encara fan que la societat s'allunyi més dels polítics, i, el que és pitjor, que s'allunyin de la política.

Per acabar-ho d'adobar l'actual situació de crisi econòmica no ajuda a serenar els ànims, ans tot el contrari.

Per tot plegat, i ho dic molt seriosament, crec que fa falta un procés d'autèntica transparència en les nostres administracions públiques.

Un procés que permeti a qualsevol ciutadà poder comprovar que realment tothom està jugant net.

Però què entenc per transparència?



Hi ha moltes maneres de definir la transparència en les nostres administracions públiques, hi ha molta literatura al respecte.

Per dir-ho de forma planera, jo entenc la transparència com una forma d'actuar de l'administració pública en la que tota dada pública es posa a l'abast de la ciutadania de forma efectiva.

És per tant, una qüestió de forma de ser, no és un problema tècnic.

Quan parlo de dada pública vull dir tota informació que no estigui subjecte a alguna llei de privacitat, com per exemple, dades específiques dels ciutadans del padró municipal.

I quan faig servir l'expressió "posar-ho a l'abast de la ciutadania de forma efectiva" vull deixar clar que no n'hi ha prou en penjar-ho al BOE, cal disposar la informació d'una determinada manera que permetrà treure'n el màxim de rendiment de les dades.



Però exactament quins beneficis en treiem d'un procés de transparència a l'Administració Pública:
  1. Les administracions públiques podran retre comptes amb la ciutadania d'una forma contínua. És la millor manera de saber en tot moment on destinen els pressupostos de les administracions públiques fins al darrer cèntim. Per tant, és una eina molt potent per lluitar contra la corrupció.
  2. Per tant, és una manera més d'intentar recuperar el prestigi de la classe política, demostrant que la immensa majoria dels polítics són gent honesta. D'aquesta manera no només es reitera amb la honestedat dels polítics sinó que, a més, el ciutadà ho pot comprovar personalment. (Avui en parlava el MH President Benach a l'Avui).
  3. També és una molt bona eina per lluitar contra l'opacitat informativa i, sobretot, per erradicar els grups de poder basats en la informació reservada: és forma d'universalitzar més la informació.
  4. Un procés de transparència de les dades públiques obliga a qui les genera a tenir un control sobre elles, és a dir, un procés d'obertura de la informació pública provoca que es millori la qualitat i l'eficiència en la recopilació de les dades.
  5. Personalment sempre he cregut que la ciutadania té una percepció errònia de l'Administració Pública: "fa poca feina i ho fa malament" (per exemple, és evident quina percepció tá la ciutadania sobre els funcionaris). Un procés clar de transparència deixaria clar la molta feina que es fa a les administracions públiques, no només la que percep el ciutadà...
  6. Derivat del punt anterior, un procés de transparència mostraria a la ciutadania quin cost tenen els serveis que ofereix l'Administració, és a dir, seria una manera de trencar la percepció que els serveis públics són gratuïts.
  7. També seria una bona manera que la ciutadania es fes la idea que l'Administració no és infinita, també té límits, per tant, és una manera de començar a trencar la visió de l'Administració com aquella en què sempre ens ha d'ajudar quan tenim problemes.
  8. També és una bona manera de mostrar que la crisi també està afectant a l'Administració Pública. Ara més que mai, un procés de transparència permetria a la ciutadania saber on es destinen els (minvants) diners públics.
  9. Un procés de transparència de dades és una nova manera de generar riquesa, de fet, en llocs on ja s'està començant a aplicar, com per exemple als Estats Units, això ja està passant.
  10. La transparència és un pas imprescindible per aconseguir una veritable implicació de la ciutadania en els afers públics. No és l'únic pas però sí que aquest és imprescindible per assolir un Govern Obert (Open Gov), una forma diferent d'entendre a l'Administració Pública que, personalment, crec que és una solució a l'actual atzucac.
Amb tots aquests beneficis... per què no ho estem implementant a les nostres administracions?
I més quan ja hi ha altres administracions que ho estan fent... (USA, UK, Austràlia... però també de més properes com Euskadi).



Però com implementem un procés de transparència a l'Administració?

Per on comencem?

És evident que estem en uns moments on la incertesa és dominant, estem en un moment de canvis... per tant, no esperem a la situació ideal per començar un procés de transparència.

Comencem per un procés d'obertura de dades (Open Data) amb aquells conjunts d'informació que sigui més senzill fer-ho:
  • Perquè ja les tenim digitalitzades, en el format adequat i amb la qualitat necessària.
  • Perquè políticament no fan mal.
  • Perquè és un procés que tècnicament ja està resolt, aquest no és el problema i, a més, econòmicament tampoc és un problema.
Paral·lelament hem de treure un mesura de govern, tal com va fer el Barack Obama en el seu primer dia al càrrec de President dels Estats Units d'Amèrica. Una mesura que obligui a tots els departaments, direccions, gerències de l'Administració a aplicar processos de transparència.

No cal ser molt exigents d'entrada, i menys en temps de crisi... però precisament perquè estem en temps de crisi és quan és més necessari la transparència.

N'hi ha prou amb posar les dades a l'abast de la ciutadania?

No. Cal disposar les dades de forma usable, fàcils de trobar i fàcils d'utilitzar. A més cal fomentar que la ciutadania sàpiga com utilitzar aquesta informació, que en tregui el màxim de suc, que sàpiga com interpretar-la.

Cal tenir en compte que l'objectiu no és posar les dades a l'abast de la ciutadania, l'objectiu és que aquesta pugui treure'n les conclusions que se'n deriven.

Un concepte clau és l'encreuament entre dades de diferents administracions, aquí rau una nivell de potència molt interessant, s'ha de potenciar.

Per tant, no només hem de fomentar que s'utilitzin les dades de la nostra administració sinó que, a més, que es creuïn amb les dades d'altres administracions. Això és especialment útil en un estat com el nostre amb tantes administracions públiques: Estat, Comunitats Autònomes, Diputacions, Ajuntaments, etc.



Amb totes aquestes avantatges i veient que tècnicament (ni econòmicament) no és un problema, per què no ho implementem?

Personalment crec que és, sobretot, per desconeixement dels nostres dirigents polítics i, evidentment, per por, por del que pot implicar un procés de transparència total...

Però tard a d'hora hauran de retre comptes amb la ciutadania, tard o d'hora se'ls hi demanarà explicacions de per què no promouen processos de transparència... en cas contrari s'extendrà la idea que efectivament els governs tenes coses per amagar :(


Enllaços relacionats:

2 comentaris:

nur ha dit...

Enhorabona! No podria estar més d'acord amb tu. Cal que obrim les dades a la ciutadania, cal que es pugui reutilitzar la informació que es genera dintre de l'administració i cal transparència (però real i no només ensenyar aquelles dades que interessen).

Gràcies per posar-hi ordre, Marc :)

MarcG ha dit...

Gràcies Núria,

Cada dia que passa tinc més clar que una transparència real aportaria molta llum a la foscor que tenim actualment, (prefereixo ser metafòric... )

Estic plantejant la idea de comunicar amb més força aquesta demanda d'aplicació de transparència.

Et mantindré informada...

PD: Per cert, molt interessant el teu bloc... ja està al meu blogroll ;-)