dimarts, 10 d’agost del 2010

Actualment té sentit que Barcelona annexioni més poblacions?

El missatge d'aquesta imatge és:

"Orgull Perifèric. Horta ni és ni serà Barcelona".

És una pintada feta (presumiblement a Horta) on es deixa clar els sentiments de part de la població d'aquest antic municipi, actualment districte de Barcelona.

De fet, el 1897 Barcelona va fer un gran salt en quant a volum d'habitants i a extensió de la ciutat a l'annexionar-se sis municipis limítrofes, fins llavors independents: Sants, Les Corts, Sant Gervasi de Cassoles, Gràcia, Sant Andreu de Palomar i Sant Martí de Provençals.

Posteriorment, en el 1904, va ser el torn d'Horta, en el 1921 Sarrià i en el 1945 es va annexionar tota la part del municipi de Santa Coloma de Gramanet que estava al marge dret del riu Besòs.

Aquí teniu el mapa de l'actual municipi de Barcelona sobreposant els límits dels municipis annexionats:


És evident que amb l'annexió (forçosa, cal recordar-ho) Barcelona va començar un creixement econòmic, i de benestar social, com mai n'havia gaudit.

L'enderrocament de les muralles, la construcció de l'Eixample i l'ampliació del seu terme municipal (que possibilitava la ubicació de noves fàbriques) van ser determinats per aquesta puixança econòmica i, al capdevall és el que importa, de benestar social.

Per tant, amb aquestes annexions la població (tan de l'antiga Barcelona com la dels pobles annexionats) hi va sortir guanyant.

Cal deixar clar, però, que aquest benefici no va ser immediat, van haver de passar moltes dècades per notar-ne els efectes positius.

També no s'ha de menysprear el fet que amb aquestes annexions Barcelona va tenir el volum (d'habitants i de terme municipal) per esdevenir una de les principals ciutats europees.

És a dir, per tenir ressò internacional Barcelona havia de tenir un mínim pes, no podia comptar amb la capitalitat de l'Estat, per tant, havia de buscar altres alternatives (com van ser les exposicions universals del 1888 i del 1929).



Fa escasos dies (el 27/07/2010) que el Parlament de Catalunya va aprovar - per unanimitat! - la (re)creació d'una entitat metropolitana de Barcelona.

Arribats a aquest punt, i tenint en compte aquest fet, jo em pregunto:

Actualment té sentit que Barcelona annexioni més poblacions?

Sincerament, no tinc clara la resposta...

Anys enrera, quan Manuela de Madre encara era alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet va comentar que els molts problemes d'aquesta ciutat es resoldrien si fos annexionada per Barcelona.

Santa Coloma de Gramenet és una població de gairebé 120.000 habitants amb una alta densitat: més de 18.000 habitants per metre quadrat, i amb escasos recursos industrials.

És a dir, és una ciutat amb molts problemes i pocs recursos per afrontar-los, d'aquí que la seva alcaldessa comentés que seria una bona opció l'annexió a Barcelona.

Un altre cas és el marge dret del riu Besòs del municipi de Sant Adrià del Besòs, és a dir, els barris de La Catalana, La Verneda, El Besòs i, molt especialment, La Mina.

En alguns casos, com és el cas de la Mina, són barris que són conflictius bàsicament per la deixadesa i/o incompetència de les administracions.

És evident que pertànyer a un municipi com Barcelona li donaria una nova visió als problemes d'aquest barri, tot i que cal reconèixer que en aquests darrers anys s'estan fent esforços per millorar-lo.

De fet, aquesta hipotètica annexió no seria una novetat, tal com s'explica a la Viquipèdia "Durant la República el poble va passar a ser anomenat Pla de Besòs i va ser agregat a Barcelona i Badalona".

La resta de poblacions veig més difícil que la seva possible annexió impliqués una millora en les condicions de vida dels ciutadans. Sobretot en els casos de les dues grans ciutats properes a Barcelona: L'Hospitalet i Badalona.



En tot cas, el debat torna a estar servit.

De fet, tot just aquest diumenge passat l'arquitecte Oriol Bohigas va fer un article en aquest sentit a El Periódico.

Bohigas parlava de la llei per tornar a crear aquesta àrea metropolitana, també comentava que, al seu entendre, aquesta àrea estava formada per dues anelles: els municipis més propers a Barcelona i els més allunyats.

I proposava:
"¿A la primera anella no seria útil repetir la solució adoptada amb tant d'èxit a finals del segle XIX i principis del XX? L'agregació a Barcelona d'uns quants municipis veïns per convertir-los en districtes potents i personalitzats (...) ¿no asseguraria una continuïtat de forma i contingut i, per tant, la superació del suburbi (...)? (...) serà obligat analitzar aquesta possibilitat superant les fantasies sentimentals i els interessos banals dels polítics locals."
Insisteixo en el fet que no tinc clar que l'annexió a Barcelona sigui una bona solució, tampoc dic que sigui dolenta.

En tot cas, crec que seria bo obrir el debat i que aquest sigui serè, profund, sense caure en populismes i en 'política barata'.

En el fons només és qüestió de veure com es pot millorar la vida dels ciutadans... res més.


Enllaços relacionats:


Estava escoltant el disc 'Non Stop Rock 'n' Roll' dels Wig Wam mentre redactava aquest post.

Els Wig Wam és una banda noruega de Glam Metal, és a dir, fan un tipus de música dura, deshinibida, fresca, alegra i amb una estètica molt extrovertida (un dels grups més coneguts d'aquest tipus de música foren els Poison).

Us recomano escoltar aquest disc si voleu passar una bona estona amb una música que, tot i que no té gaires pretensions, entra molt bé...

(Enllaç a la seva fitxa en el meu inventari de música)

13 comentaris:

Anònim ha dit...

I Barcelona ja li interesserà annexionar-se poblacions que tenen manca de recursos econòmics?

No em refereixo a si li interessa als de la plaça Sant Jaume, em refereixo a la resta de barcelonins que, en teoria, hauran de cedir part dels seus recursos cap a aquests nous districtes.

Això pot ser un focus de tensió entre barris de Barcelona...

Joan Pladevall

José Pérez Molinero ha dit...

¿En qué te basas para decir que es evidente que estos pueblos mejoraron con su anexión a Barcelona?

Un d'Horta ha dit...

M'agradaria saber exactament on es troba aquesta pintada sobre Horta: orgull perifèric.

Gràcies.

Marta Matamala ha dit...

Potser tens raó, potser en un món tan globalitzat com aquest ens fa falta ser més grans.

Al capdevall, els bancs no es fusionen per crèixer?

Les empreses no són adquirides per tenir una mida superior?

Fins i tot els països no s'uneixen (Comunitat Europea)?

Potser és imprescindible ser més grans per poder subsistir, és a dir, tal com dius, per poder donar un benestar social als ciutadans.

Gràcies per la reflexió assenyada i sense "politiqueos".

MarcG ha dit...

Joan,

Suposo que el teu dubte l'hauria de respondre algun responsable municipal...

En tot cas, la opinió de qui està a favor de les annexions és que a Barcelona sí que li interessa annexionar-se més municipis (encara que aquests tinguin manca de recursos).

Barcelona aconseguiria més volum (tan de terme municipal com, sobretot, d'habitants).

En un món globalitzat el volum és important: sent una ciutat més gran (però no amb un creixement descontrolat) s'aconseguiria millor pes en el món, i, per tant, més recursos...

És a dir, a la llarga hi guanyarien tots els barris de la ciutat (a la curta hi guanyarien més els annexionats, sobretot si aquests tenen problemes econòmics).

MarcG ha dit...

José Pérez Molinero,

Gracias por tu comentario.

Este post incluye sólo mi (humilde) opinión como ciudadano.

Sinceramente creo que el nivel de servicios públicos y, en general, de la calidad de vida de los ciudadanos de Barcelona es mejor formando parte de una gran ciudad que no siendo un municipio pequeño independiente.

Pero esto es sólo mi opinión... y no está basado en ningun estudio ni en datos estadísticos... es sólo mi opinión.

MarcG ha dit...

Un d'Horta,

Gràcies pel comentari.

No sé exactament on es troba aquesta pintada, jo la vaig veure en aquest post del Blog Caligrafías Urbanas.

Et recomano aquest blog, hi trobes pintades molt interessants... i algunes fins i tot et fan reflexionar!

MarcG ha dit...

Marta,

Gràcies a tú per passar-te per aquí i pel teu comentari.

Salutacions.

Unknown ha dit...

Perdoneu si entro al debat molt tard, tot just he tornat de vacances. Hem d'analitzar la qüestió en diverses dimensions. PEr una banda, els municipis tenen en molts casos "orgull" de ser quelcom diferent, com ja heu dit. En aquest sentit, sembla que no convindria gaire. Per altra banda, actualment ja existeixen mecanismes per compartir serveis entre municipis de la Primera Corona i la ciutat de Barcelona, la TMB és el principal exemple. La pregunta, sota el meu punt de vista és: s'acabarien els problemes de Santa Coloma i a Barcelona no se li generarien de nous? Sembla que Barcelona té prou problemàtiques socials en determinats barris com per fer-se'n càrrec d'altres. Ara bé, és possible dimensionar alguns serveis per fer-ne front de manera mancomunada? Aquí és on crec que sí es pot millorar: recollida d'escombraries, guàrdia urbana, en definitiva, tots els serveis on el cost per habitant disminueixi quant augmenti la cobertura territorial o bé tot servei on es puguin exigir ofertes millors als privats que gestionen.

MarcG ha dit...

A. Orte,

Gràcies pel comentari i perdona el retard en contestar-te (ja se sap que durant les vacances tot es relativitza...).

És cert que d'entrada té molt més sentit mancomunar serveis, però això no és només vàlid pels municipis propers a Barcelona sinó per tots els municipis, especialment aquells que tenen pocs habitants i molta extensió, o aquells que tenen nuclis a prop de nuclis d'altres municipis.

En el fons, només es tracta de tenir sentit comú... llàstima que a vegades els populisme d'alguns polítics i, cal dir-ho tot, la rigidesa d'algunes lleis ho dificulten (recordo els municipis de la Vall del Tenes que van mancomunar serveis fa 25 anys, al principi van tenir problemes legislatius...).

Però després de mancomunar serveis quin serà el següent pas?

Sincerament, crec que a dia d'avui, hi ha moltes poblacions properes a Barcelona que tenen una personalitat molt marcada: Badalona, Hospitalet... però no crec que estigui tant clar això en els casos de Santa Coloma o Sant Adrià.

Tanmateix, no crec que ara sigui el millor moment per proposar una annexió, ja arribarà el dia en que la situació serà diferent i, per tant, l'opinió pública hi pugui estar més d'acord... cal tenir en compte que, per defecte, ningú vol ser absorbit, cal expressar molt bé els motius i ser pragmàtic.

Salutacions.

Barcelonauta ha dit...

Ja m'agrada que trobeu interessant el meu blog, Caligrafias urbanas... La pintada es troba (o trobava, això mai se sap) al carrer Pere Pau, a Horta, a prop del mercat. Gràcies per citar la foto!

MarcG ha dit...

Barcelonauta,

Gràcies per passar-te per aquí.

I per dir on estava la pintada :)

Salutacions.

ahmed ha dit...

تنصحنا شركة مراقبة الفئران القيّمة في الدمام بالتعامل مع الفئران بمجرد وجودها بطرق معينة ويجب عليك الاتصال بالمتخصصين داخل الشركة والعمل على منعك من ذلك:
شركة مكافحة حشرات