dimarts, 9 de novembre del 2010

Projecte d'Obertura de Dades Públiques (OpenData) de la Generalitat de Catalunya

(Feu click a la imatge per fer-la més gran)

Avui - 09/11/2010 - he tingut el plaer de poder estar en la presentació del:

Projecte d'Obertura de Dades Públiques (OpenData) de la Generalitat de Catalunya

Els que em coneixeu ja sabeu que sóc un clar defensor, i creient, dels projectes d'obertura de dades a les administracions públiques, és una transformació brutal que només amb el temps veurem fins on arriba.

En el dossier que ens han donat en la presentació es defineix el procés d'obertura de dades públiques com:
"L’open data és una filosofia i una pràctica que requereix que certes dades siguin de lliure accés per a tothom, reduint les limitacions tècniques, les restriccions legals o altres mecanismes de control. Es considera que, de la mateixa manera que obrir el codi font del programari permet que altres el millorin en benefici de la comunitat, les dades obertes beneficien al conjunt de la ciutadania."
A més, en el cas de la Generalitat, l'obertura ha estat, ja en un primer pas, força important i, a més, en molts casos, en els formats que recomana el W3C.

La presentació s'ha fet en "petit comitè" (potser la imminència de les eleccions ho ha provocat) per part de la Marta Continente, Directora General d'Atenció Ciutadana de la Generalitat.

Des d'aquesta tarda qualsevol persona ja pot obtenir dades sobre:
  • Equipaments de Catalunya.
  • Tràmits de la Generalitat per a la ciutadania.
  • Prediccions metereològiques.
  • Dades estadístiques de població.
  • Dades lingüístiques.
  • Imatges.
  • Etc. (aquí teniu el catàleg).
I això no s'acaba aquí donat que ja hi ha diferents projectes en curs per augmentar aquests conjunts de dades.



Però, per què és tant important un procés d'obertura de dades?

D'això ja en vaig parlar fa uns mesos, quan explicava els beneficis d'un procés de transparència en les administracions públiques...

Com a resum últim, simplement cal obrir les dades públiques per retornar-les a la ciutadania.

Les dades públiques són dels ciutadans, aquests les cedeixen a les administracions per a que aquestes puguin realitzar els seus serveis públics.

Però un cop estan realitzats aquests serveis públics, les dades haurien de retornar-se a la ciutadania per a que aquesta les reutilitzi per tot allò que vulgui.

Aquesta és la idea principal...

D'aquesta idea se'n deriven varis beneficis:
  • És una molt bona manera d’augmentar la transparència de l’Administració, i, per tant, millora el control de la ciutadania vers la institució amb, per exemple, una rendició de comptes d'una forma contínua.
  • Permet que la societat conegui més a l’Administració, es percep millor quins són els límits de la institució i, també, es millora la percepció dels serveis públics.
  • Obrir les dades públiques dóna les mateixes oportunitats a tothom de disposar d’aquesta informació, s’universalitza l’accés. D’aquesta manera s’evita la discriminació i es lluita contra l'opacitat informativa provocant un impacte positiu en l’economia generant riquesa a partir de l’impuls del negoci de les empreses del sector del coneixement i de les tecnologies de la informació i comunicació.
  • Fomenta les accions de R+D+I, (Recerca, Desenvolupament i Innovació tecnològica) al facilitar l’accés a les dades públiques a aquelles organitzacions públiques o privades que les necessitin.
  • Fomenta la creació de serveis basats en informació pública per part del sector privat. És a dir, tan els ciutadans com les empreses, o altres institucions, poden utilitzar la informació pública per a desenvolupar serveis que complementaran aquells proporcionats per l’Administració, millorant així el servei que rep el ciutadà.
  • Es millora la qualitat de les dades ja que el fet de recopilar la informació, estructurar-la i posar-la a l’abast de la societat reverteix en la generació de la mateixa i en una millora de l’eficiència de l’Administració.
  • Millora la interoperabilitat entre administracions públiques i, també, la intraoperabilitat dins del propi Ajuntament. Per tant, es fomenta la realització de serveis de valor afegit que van més enllà dels límits de l’Ajt.
  • És el primer pas cap a un Govern Obert (Open Government).
Però com garantim assolir aquests beneficis?

Sent rigurosos i desenvolupant contínuament els projectes d'obertura de dades per a que mica en mica acabin tenint el màxim possible de dades públiques.

És a dir, en una situació ideal podríem dir que qualsevol dada pública ha de poder ser oberta amb els formats adequats, llevat d'aquelles que en queden exemptes per raons de seguretat, privacitat, legislatives, o que ja estiguin regulades per un procediment administratiu.

En la realitat cal tenir seny a l'hora d'obrir les dades públiques. Aquest procés té un cost, per tant, el més adequat és obrir les dades públiques seguint un criteri.

Per exemple, sembla lògic obrir aquelles dades que més fàcilment es puguin obrir; o obrir aquelles dades que potencialment sembli que puguin tenir més ús; o aquelles en què sigui més fàcil la reutilització; etc.

Però sempre seguint un criteri de sostenibilitat.

Per tant, sostenible però, a la vegada, continu.

Les meves felicitacions a la Generalitat per aquesta iniciativa, és una molt bona inversió de present i de futur.


Enllaços relacionats:

Estava escoltant el disc 'Black Tiger' dels Yesterday & Today mentre estava redactant aquest post.

És un molt bon disc de rock dur dels anys 80 però, tanmateix, poc conegut.

Us recomano el so de la guitarra, excel·lent amb boníssims riffs en autèntics hits del grup com ara 'Open Fire', 'Barroom Boogie', 'Forever' o 'Winds Of Change', o la que dóna el nom al disc 'Black Tiger'.

Un excel·lent treball que hauríeu d'escoltar si voleu recordar a aquell so dur - però de qualitat - dels 80.

(Enllaç a la seva fitxa en el meu inventari de música)

1 comentari:

ahmed5987 ha dit...

Keeping the house clean and free of all dirt, dirt and impurities does not mean not only the cleanliness of the house and the psychological comfort that is spread by it, but it means the general health of everyone who is at home
شركة النجوم لخدمات التنظيف
شركة تنظيف خزانات بالطائف
شركة تنظيف بالطائف
شركة تنظيف شقق بالطائف