divendres, 24 de desembre de 2010

OpenData BCN: Documentació i agraïments

El passat dia 22/11/2010 es va presentar públicament el projecte OpenData BCN, és a dir, el Portal de Dades Obertes de l'Ajuntament de Barcelona que estarà disponible a principis de febrer del 2011, per tant, d'aquí a poc més d'un mes.

Segurament és un dels projectes que he impulsat que més il·lusió em fa.I em fa il·lusió bàsicament per dos motius:
 • Per què, com a professional que està treballant a l'Ajuntament de Barcelona és molt enriquidor veure que es tiren endavant iniciatives de transformació de l'Administració.
 • Per què, com activista social, que creu fermament en el sector públic, aquest tipus de projectes són els que ajuden a millorar la societat potenciant la transparència i la implicació de tothom.
Per qui no sàpiga què és l'obertura de dades públiques:
"El projecte d'obertura de dades públiques consisteix en posar la informació que posseeix l'Administració a l'abast de tothom en formats digitals, estandarditzats i oberts seguint una estructura clara que permeti la seva comprensió, facilitant, al mateix temps, l'accés a aquests recursos informatius per tal de fomentar-ne la seva reutilització (inclosa l'automàtica)."
Això que sembla senzill és, de fet, un canvi de paradigma donat que permet que tota la societat (ciutadania, empreses, etc) creïn serveis públics a partir d'aquesta informació, per tant, l'Administració deixa de ser l'única que ofereix serveis públics.

De fet, el principal motiu que ha impulsat el projecte OpenData BCN és:
"Les dades públiques, que l’Ajuntament de Barcelona té en custòdia per exercir les seves funcions, en realitat pertanyen als ciutadans. Per tant, han de poder ser accessibles per tota la societat sense cap discriminació i per qualsevol ús sempre respectant la privacitat de les dades personals."


Aquest motiu, per si sol, ja justifica aquesta iniciativa, però hi ha molts més motius de pes:
 • Les dades són la matèria primera de la Societat Digital, la nova societat que s'està implantant.
 • És una molt bona manera d’augmentar la transparència de l’Administració, es percep millor els seus límits i l’esforç invertit en els serveis públics, (en concret, permet retre comptes de forma contínua).
 • Fomenta la creació de serveis basats en informació pública per part del sector privat (complementant els serveis públics que ofereix l’Administració).
 • Dóna les mateixes oportunitats a tothom de disposar d’aquesta informació, s’universalitza l’accés.
 • Provoca un impacte positiu en l’economia generant riquesa a partir de l’impuls del negoci de les empreses del sector del coneixement i de les TIC.
 • Fomenta les accions de R+D+I, (Recerca, Desenvolupament i Innovació tecnològica) al facilitar l’accés a les dades públiques a aquelles organitzacions públiques o privades que les necessitin.
 • Es millora la qualitat de les dades, per tant, millora l’eficiència de l’Administració.
 • Millora la interoperabilitat entre administracions públiques i, també, la intraoperabilitat dins de la pròpia Administració i, conseqüentment, s’eviten redundàncies.
 • És el primer pas cap a un Govern Obert (Open Government).
Per tant, queda més que justificat aquest projecte.

Si voleu entrar més al detall, us recomano que us llegiu el document (mesura de govern) on el Govern Municipal va exposar aquest projecte (de forma oficial) a la Comissió de Presidència del passat 1 de desembre:Us adjunto també l'arxiu PPT de la presentació pública del 22 de novembre:Us deixo algunes fotografies d'aquesta presentació del 22/11/2010:


Fa molt temps que estic treballant en tirar endavant aquest projecte...

El punt d'inflexió va ser el 22 de juliol quan li vaig exposar al Gerent Municipal i aquest em va donar el vist-i-plau per impulsar-lo definitivament.

Durant l'agost i setembre vaig redactar el document amb la mesura de govern, un document que va necessitar el consens de moltes persones de l'Ajuntament, de fet, se'n van fer cap a 20 versions diferents! :)

A més, també vaig recolzar-me amb d'altres persones (de fora de l'Ajuntament) coneixedores dels projectes d'obertura de dades i amb qui tinc confiança.

Per això vull agrair públicament a l'Alberto Ortiz, a l'Andrés Nin i a la María Jesús Salido la seva dedicació.

Gràcies!


Enllaços relacionats: