divendres, 24 de desembre de 2010

OpenData BCN: Documentació i agraïments

El passat dia 22/11/2010 es va presentar públicament el projecte OpenData BCN, és a dir, el Portal de Dades Obertes de l'Ajuntament de Barcelona que estarà disponible a principis de febrer del 2011, per tant, d'aquí a poc més d'un mes.

Segurament és un dels projectes que he impulsat que més il·lusió em fa.I em fa il·lusió bàsicament per dos motius:
 • Per què, com a professional que està treballant a l'Ajuntament de Barcelona és molt enriquidor veure que es tiren endavant iniciatives de transformació de l'Administració.
 • Per què, com activista social, que creu fermament en el sector públic, aquest tipus de projectes són els que ajuden a millorar la societat potenciant la transparència i la implicació de tothom.
Per qui no sàpiga què és l'obertura de dades públiques:
"El projecte d'obertura de dades públiques consisteix en posar la informació que posseeix l'Administració a l'abast de tothom en formats digitals, estandarditzats i oberts seguint una estructura clara que permeti la seva comprensió, facilitant, al mateix temps, l'accés a aquests recursos informatius per tal de fomentar-ne la seva reutilització (inclosa l'automàtica)."
Això que sembla senzill és, de fet, un canvi de paradigma donat que permet que tota la societat (ciutadania, empreses, etc) creïn serveis públics a partir d'aquesta informació, per tant, l'Administració deixa de ser l'única que ofereix serveis públics.

De fet, el principal motiu que ha impulsat el projecte OpenData BCN és:
"Les dades públiques, que l’Ajuntament de Barcelona té en custòdia per exercir les seves funcions, en realitat pertanyen als ciutadans. Per tant, han de poder ser accessibles per tota la societat sense cap discriminació i per qualsevol ús sempre respectant la privacitat de les dades personals."


Aquest motiu, per si sol, ja justifica aquesta iniciativa, però hi ha molts més motius de pes:
 • Les dades són la matèria primera de la Societat Digital, la nova societat que s'està implantant.
 • És una molt bona manera d’augmentar la transparència de l’Administració, es percep millor els seus límits i l’esforç invertit en els serveis públics, (en concret, permet retre comptes de forma contínua).
 • Fomenta la creació de serveis basats en informació pública per part del sector privat (complementant els serveis públics que ofereix l’Administració).
 • Dóna les mateixes oportunitats a tothom de disposar d’aquesta informació, s’universalitza l’accés.
 • Provoca un impacte positiu en l’economia generant riquesa a partir de l’impuls del negoci de les empreses del sector del coneixement i de les TIC.
 • Fomenta les accions de R+D+I, (Recerca, Desenvolupament i Innovació tecnològica) al facilitar l’accés a les dades públiques a aquelles organitzacions públiques o privades que les necessitin.
 • Es millora la qualitat de les dades, per tant, millora l’eficiència de l’Administració.
 • Millora la interoperabilitat entre administracions públiques i, també, la intraoperabilitat dins de la pròpia Administració i, conseqüentment, s’eviten redundàncies.
 • És el primer pas cap a un Govern Obert (Open Government).
Per tant, queda més que justificat aquest projecte.

Si voleu entrar més al detall, us recomano que us llegiu el document (mesura de govern) on el Govern Municipal va exposar aquest projecte (de forma oficial) a la Comissió de Presidència del passat 1 de desembre:Us adjunto també l'arxiu PPT de la presentació pública del 22 de novembre:Us deixo algunes fotografies d'aquesta presentació del 22/11/2010:


Fa molt temps que estic treballant en tirar endavant aquest projecte...

El punt d'inflexió va ser el 22 de juliol quan li vaig exposar al Gerent Municipal i aquest em va donar el vist-i-plau per impulsar-lo definitivament.

Durant l'agost i setembre vaig redactar el document amb la mesura de govern, un document que va necessitar el consens de moltes persones de l'Ajuntament, de fet, se'n van fer cap a 20 versions diferents! :)

A més, també vaig recolzar-me amb d'altres persones (de fora de l'Ajuntament) coneixedores dels projectes d'obertura de dades i amb qui tinc confiança.

Per això vull agrair públicament a l'Alberto Ortiz, a l'Andrés Nin i a la María Jesús Salido la seva dedicació.

Gràcies!


Enllaços relacionats:

7 comentaris:

unkown ha dit...

Get your favorites items online in Auckland Newzealand. Treasurebox is one of the most popular store which provide their customers all the items at lowest price . Buy Mattress nz

pinoy1 tv ha dit...

Today Pinoy Replay Are no 1 trending on goole in philippinese. Now i decided to gift a new website for my philippinese friend Pinoy1 tv is only for ABS-CBN and GMA Replay.here you can watch your favourite pinoy tv shows free.

Amania ha dit...

Watch online seriale online and all the other serials online in hd. WE are providing all the romania tv shows and serials on clicksud which you will be watch daily online.

Mirasea ha dit...

You will be easily play all the updates online. Now today we are sharing with you romanian tv Seriale online which you will be Vezi online in hd.
Mirasea Online.

Amania ha dit...

Get all the latest updates and get the items same as breeze gazebo at lowest price items in Auckland Newzealand. All the items are easily availalble which you will be get online in a single click.

Mich Booster ha dit...

Extremely popular with athletes, athletes and bodybuilders as well as strength athletes because the Ephedra ECA Stack Hard Rock quickly burns body fat and brings an enormous muscle definition! ECA Stack Ephedra ECA Stack Hard Rock is a strong product for more energy and endurance and is ideal as a pre-workout booster.

Body building ha dit...

Fat burner king are any dietary supplements or related substances that claim to burn excess fat from your body. Some of these https://www.fatburnerking.at/ fat burners are naturally occurring. These include caffeine and yohimbine. But many are ineffective at best or dangerous at worst. Your body can naturally burn fat through diet and exercise.