diumenge, 20 de novembre del 2011

'#OpenData. Oportunitats generades amb l'obertura de dades públiques.' Jornada organitzada per AENTEG.

El passat dimecres 23 de novembre vaig estar en una jornada realitzada a Girona per difondre l'obertura de dades:

OpenData. Oportunitats generades amb l'obertura de dades públiques.

Va estar organitzada per AENTEG, l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de l'àmbit de Girona.

L'acte va reunir a representants del projecte de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya (Jordi Graells i Miquel Torregrosa), dos del projecte OpenData BCN de l'Ajuntament de Barcelona (Lluís Sanz i jo mateix) i un de l'empresa Nexus Geografics (Lluís Tartera).

Els representats de la Generalitat van explicar el concepte d'obertura de dades i òbviament van explicar el seu servei Dades Obertes, així com també aspectes tècnics associats. Aquí podeu consultar la seva presentació.

Des de l'Ajuntament de Barcelona ens vam centrar més en l'aspecte empresarial de l'obertura de dades, volíem convèncer al públic (bona part eren empresaris) dels "beneficis" d'aventurar-se a utilitzar les dades obertes, especialment com a complement del seu negoci, no tant per intentar buscar una idea feliç basada 100% només en OpenData. Aquí teniu disponible la presentació que vam mostrar, està plena d'exemples de serveis que utilitzen dades obertes.

També vam aprofitar per enllaçar el concepte OpenData amb el concepte SmartCity (aprofitant la realització de l'SmartCityExpo). Creïem que els serveis SmartCity produïran moltíssimes dades i, a més, en temps real, aquestes són un tipus de dades molt interessants per a ser obertes.

En l'interessant debat que es va generar al final de l'acte van aparèixer interessants comentaris, com per exemple el d'una empresa que realitza controls de plagues (d'insectes, de rates, etc). Van explicar que els hi aniria molt bé poder disposar del volum de queixes, el seu tipus i la seva ubicació de cara a focalitzar-se només en aquelles zones on potencialment tenen mercat.

Va ser una experiència prou enriquidora donat que vam compartir un interessant debat entre els que estem al costat de l'oferta de dades obertes amb els que estan, o estaran, al costat de la demanda, mantenir un contacte fluid entra ambdós "costats" és bàsic pel futur de la reutilització de les dades obertes.


Enllaços relacionats:
  • La imatge de Lluís Sanz presentant és propietat de AENTEG, l'he obtinguda d'aquí.