dilluns, 12 d’abril del 2010

Resum de l'experiència personal d'haver participat en el Tecnimap 2010

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

La setmana passada es va celebrar la XI edició del Tecnimap: les Jornades Sobre Tecnologies de la Informació per la Modernització de les Administracions Públiques.

Era la primera vegada que anava a un Tecnimap (tot i que algunes persones deien que m'havien vist a l'anterior ;-) i, a més, hi vaig anar en categoria de ponent.

En aquest post faig un breu resum de la meva experiència sobre aquesta XI edició del Tecnimap celebrada a Saragossa.



Evidentment, el primer que haig d'explicar és la meva experiència com a ponent.

Tal com us vaig explicar en aquest post, l'Iñaki Ortiz em va oferir poder parlar sobre l'ús de xarxes socials en les administracions públiques.

Li agraeixo molt aquest oferiment, em vaig trobar molt a gust preparant la ponència i, tot i que l'auditori - d'unes 600 persones - imposava bastant, em vaig trobar molt còmode fent de ponent.

A més, vaig aprendre molt dels meus companys de taula, a molts d'ells - començant pel propi Iñaki - els vaig desvirtualitzar escases hores abans de parlar ;-)

Sincerament, m'ha agradat això de parlar a una gran audiència, ho hauré de repetir ;-)

De fet, i tenint en compte que la propera edició de Tecnimap es realitzarà a Euskadi, llanço una proposta a l'Iñaki:

Tenint en compte la ràpida evolució que està experimentant tots els canvis tecnològics i, en concret, les xarxes socials, crec que seria bo - i divertit! - reeditar aquesta taula sobre xarxes socials, així cada un de nosaltres podríem contrastar el que vam dir la setmana passada amb la perspectiva de dos anys...

Com ho veieu?



D'altra banda, aquest Tecnimap també m'ha servit per desvirtualitzar a molta gent que, en alguns casos, fa molt temps que segueixo a la Xarxa:
  • Com us deia, el propi Iñaki Ortiz.
  • Al Rafa Chamorro, ponent company de taula.
  • Al Félix Serrano, desvirtualitzat en el sopar institucional que va oferir el Govern d'Aragó.
  • A la Cristina Juesas (Maripuchi), és ella la que em va fotografiar a l'escenari mentre parlava.
  • Al Janquim, periodista del 3Cat24.cat al qui li agraeixo que em referenciés en les seves notícies sobre el Tecnimap.
  • A l'Antonio Galindo, de l'Ajuntament de Lorca que, per desgràcia, pràcticament no vaig poder parlar gaire amb ell.
  • A la Imma Garsaball, de la Generalitat, amb qui vaig compartir el dinar del primer dia conjuntament amb el Jordi Graells. Per cert, aquest dinar va ser tant dolent que a la nit el vaig acabar treient :(
També vaig conèixer al Nacho Celaya - Director General de Participació Ciutadana del Govern d'Aragó i ponent company de taula - que va explicar la iniciativa Aragón Participa, em dol no haver pogut parlar més amb ell, espero tenir una altra oportunitat en breu.

Per descomptat que també vaig estar parlant molta estona amb els altres dos companys de taula que ja coneixia en persona: l'Alberto Ortiz i la Idoia Llano, autèntics gurús del món de les xarxes socials.

I d'altra gent que vaig conèixer durant el congrés...



Respecte de la resta de ponències, comentar que hi havia una gran varietat i, en la majoria de casos, amb una molt bona qualitat.

Tot i que no vaig poder assistir a tot el que voldria, crec sincerament que les administracions públiques espanyoles tenen un bon nivell respecte a l'ús de les tecnologies de la informació per millorar el serveis que ofereixen.

Això no vol dir que no es pugui millorar, s'ha de millorar! per exemple apostant encara més per la transparència i l'obertura de dades (tal com ja estan fent el Govern Basc, el Govern del Principat d'Astúries, l'Ajuntament de Saragossa, etc).

Però també és just reconèixer que ja es porta un bon camí fet...



D'altra banda, algunes reflexions sobre l'organització del Tecnimap.

No és gens fàcil montar unes jornades que mobilitzen a unes 6.000 persones.

No havia anat a cap altra Tecnimap, per tant no puc comparar, però sí que vull dir que, segons el meu punt de vista, l'organització ha estat excel·lent (i ho dic com a organitzador d'esdeveniments semblants com ara el Personal Democracy Forum Europe o el Día W3C en España).

Personalment m'ha trobat molt ben atès per l'Emilio García (coordinador de la nostra taula sobre xarxes socials) i per l'equip de viatges que em van gestionar canvis a darrera hora.

Però, com és lògic, sempre hi ha alguna crítica...

Una que crec que tothom la comparteix és l'acústica d'algunes sales. En les sales 'pre-fabricades' l'acústica era molt deficient ja que arribava molt soroll de fora de la sala.

Una altra queixa prové de la planificació de les ponències. El programa de les ponències ha tingut moltíssimes variacions i, a més, les "ponències paral·leles" no tenien el programa penjat al web fins al dia de l'inici del Tecnimap.

Tampoc era gaire còmode que el lloc on es va realitzar aquestes jornades (a la Fira de Saragossa) estigués tant separat de la ciutat.

I una altra queixa, en aquest cas no és per l'organització de Tecnimap sinó per RENFE. Els assistents teníem un descompte pels bitllets de l'AVE, indicaves que anaves/venies al Tecnimap i et feien un descompte en el preu del bitllet (suposo que calia acreditar d'alguna manera la inscripció en el congrés).

Obtenies el bitllet... però resulta que aquest bitllet no serveix de res si no es porta a sobre una fotocòpia de l'autorització de RENFE que indica que els assistents a aquest congrés tenien dret a un descompte.

És kafkià!, pots pagar el bitllet però no el pots utilitzar si no portes a sobre l'autorització que et dóna dret al descompte.

No seria més lògic que en el mateix bitllet ja s'indiqués tota la informació necessària?



Resumint, ha estat unes molt bones jornades on, crec, s'han reunit el millor del sector de les tecnologies de la informació i les administracions públiques d'Espanya i, per tant, s'ha generat un bon ambient de treball que, espero, farà avançar (encara més) l'ús de les TICs en l'Administració.

En tot cas, no crec, tal com opinen d'altres, que la gent s'ho prengués com unes vacances...


Enllaços relacionats: