dimarts, 20 d’abril del 2010

WeG008: Finalitzat amb èxit el primer concurs espanyol de dades obertes ('Open Data')

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

La vuitena notícia que he penjat al web d'eGovernment de l'Ajuntament de Barcelona és un breu resum de la iniciativa del "Desafío Abredatos": el primer concurs espanyol per realitzar aplicacions (que s'alimenten de dades públiques) amb l'objectiu de crear serveis públics.

Sóc dels que pensa que l'obertura de dades és un procés que va molt més enllà de la simple disposició pública de les dades. És un pas important per a la transparència, un concepte clau per a que les administracions recuperin la confiança de la ciutadania, un concepte clau per trencar l'actual tendència cap a la total desafecció política, però també, un concepte clau per generar riquesa.

De fet, un procés d'obertura de dades és, sobretot, un canvi de mentalitat, no és només un canvi tecnològic, sinó que remou els fonaments de l'Administració... per això costa tant implantar-lo.

Al capdevall, si només fos un problema tècnic seria una qüestió pressupostària... és un procés que implica canvi de mentalitat dels dirigents públics, i, sobretot, fa perdre poder als que actualment retenen la informació.

Aquesta és la notícia que he penjat avui en el web d'eGovernment de l'Ajuntament de Barcelona:

Finalitzat amb èxit el primer concurs espanyol de dades obertes ('Open Data').

En el seu primer dia en el càrrec de president dels Estats Units d'Amèrica, Barack Obama, va signar un memoràndum promovent un procés d'obertura de dades a totes les agències governamentals amb l'objectiu de fomentar la transparència, la participació i la col•laboració entre el govern la ciutadania.

Fruit d'aquest procés es va crear el portal data.gov que conté grans quantitats de dades d'informació pública a l'abast de la ciutadania.

Aquesta iniciativa és una de les més conegudes en l'àmbit de l'"Open Data" però no pas l'única. D'altres governs com el britànic, l'australià, l'alemany també tenen iniciatives similars.

A Espanya també ja comencen a haver-hi les primeres iniciatives, el Govern Basc i el Govern d'Astúries en són dos bons exemples.


Administració local

També comencen a haver-hi projectes d'obertura de dades en l'àmbit de l'administració local, per exemple a Espanya tenim el cas de l'Ajuntament de Saragossa i a nivell internacional, entre moltes ciutats, destacar els casos de Londres, de Nova York, de San Francisco o de Washington.

Precisament en aquesta darrera ciutat es va realitzar el concurs "Apps for democracy" per promoure la realització d'aplicacions per donar valor a l'obertura de les dades.

El resultat va ser espectacular, es van crear una cinquantena d'aplicacions valorades en uns 2,3 milions de dòlars, i això que el concurs només li va costar a l'administració 50.000 dòlars.


"Desafío Abredatos"

Aquest cap de setmana s'ha realitzat el primer concurs espanyol de realització d'aplicacions per crear serveis per la ciutadania mitjançant l'ús de dades públiques: el "Desafío Abredatos".

El concurs ha estat promogut i coordinat per l'associació Pro Bono Público i patrocinat pel Govern Basc, entre d'altres.

El resultat ha estat molt bo, s'han generat aplicacions tant interessants com Infocarretera (per conèixer al mòbil l'estat del trànsit d'Euskadi), Desenchufa Tu Casa (per saber quins productes són els més eficients, des d'un punt de vista energètic), Yo Pago La Obra (un lloc on es pot opinar sobre les obres que es realitzen a qualsevol municipi d'Espanya), LosPresus.de (on podem saber, i contrastar, les principals partides d'ingressos i despeses de tots els municipis d'Espanya), Populo (que ens permet saber, i votar, quines iniciatives s'estan debatent a les Corts) o Mapcelona (aquesta aplicació centrada en la ciutat de Barcelona). Aquí podeu consultar la trentena d'aplicacions que s'han creat.

Aquesta és una bona iniciativa per promoure l'ús de les dades públiques com a font de transparència i, també, com un mitjà més de generació de riquesa.



Enllaços relacionats: