dimecres, 27 d’octubre del 2010

Control de la privacitat en les xarxes socials: utopia o realitat?


Demà dijous 28/10/2010 estaré moderant la sessió:

Control de la privacitat en les xarxes socials: utopia o realitat?

En el marc de les Setenes Jornades de Signatura Electrònica.

On hi participaran:
  • Antoni Roig, professor de Dret de la UAB.
  • Jordi Graells, coordinador d'Innovació a la Generalitat de Catalunya.
  • Jordi Herrera, professor agregat del Departament d’Enginyeria de la Informació i les Comunicacions de la UAB.




La veritat és que quan, des de CatCert, em van proposar aquesta moderació no vaig saber ben bé com enfocar-la, i més si tenim en compte que m'ho van proposar fa molt pocs dies.

Al final he decidit començar aquesta moderació parlant de Zygmunt Bauman, l'eminent sociòleg autor del concepte 'modernitat líquida' i una persona que acaba de rebre el Premio Príncipe de Asturias de Comunicación y Humanidades 2010, (conjuntament amb un altre sociòleg: Alain Touraine).

Entre d'altres idees, Bauman creu que la societat actual progresa com un pèndol entre dos grans pols: la llibertat i la seguretat.

En l'època de Thatcher i de Reagan, el liberalisme va desmantellar la societat per donar llibertat absoluta als individus.

Ara, en canvi, tenim el pèndol molt més proper a l'altre extrem, estem obsessionats per la seguretat, de fet, hi ha qui diu que vivim a la societat de la por.

Bauman fa el següent apunt:
"La llibertat sense seguretat és un caos absolut".
"La seguretat sense llibertat és l'esclavitut".
I jo em pregunto, en el cas concret de les xarxes socials, on tenim actualment el pèndol?
Més proper de la llibertat?, o més proper a la seguretat?
A on l'hauríem de situar?, està en el lloc adequat?



Aquestes preguntes no són immediates de respondre... estem en un camp - el de les Xarxes Socials - molt nou. (Cal recordar que la Xarxa Social més coneguda - Facebook - es va crear tot just fa només 6 anys; la primera - classmates.com - es va crear en el 1995).

Per tant, segurament estem descobrint el camí a mesura que el recorrem, i això té molts riscos; a destacar especialment els riscos en la privacitat, per tant, és molt oportú veure com podem minimitzar aquests riscos a nivell tècnic, a nivell d'usuari i a nivell legislatiu.

En aquest sentit, i tenint en compte el que s'ha exposat anteriorment, havíem pensat en començar la sessió amb una breu presentació de cada ponent i, tot seguit, passar al debat.

Havíem pensat començar amb aquestes preguntes:
  • Quines mesures consideres que es podrien/s’haurien d’adoptar per a millorar el grau de privacitat dels usuaris a les xarxes socials?
  • Identitat digital vs. Anonimat digital: Quines oportunitats/riscos es deriven de dotar de sistemes d'identificació una xarxa social?


Us annexo un seguit de notícies de la premsa d'aquí dels darrers dies.

No he fet cap anàlisi exhaustiu, simplement m'he apuntat les notícies que he llegit relacionades amb el control de la privacitat en les xarxes socials que han aparegut en la premsa generalista.
També cal tenir en compte el debat La Xarxa al programa Banda Ampla de TV3 del passat 13/10/10.

I una referència més, en aquest cas, una mica més vella:
En tots aquests casos es dóna una imatge dolenta (perdoneu-me el col·loquialisme) de les Xarxes Socials.

I es transmet al conjunt de la societat, especialment a aquells que són ignorants d'aquesta realitat, una visió negativa de les Xarxes Socials.

Explique-m'ho bé!

Les Xarxes Socials són unes eines molt interessants, però, com qualsevol eina, se'n pot fer un bon ús o un mal ús.

Abans us he posat l'enllaç a l'article titulat: "El ciberacoso se ceba con el adolescente" de El País, aquest article acaba així:
"Esa es la filosofía de quien rige la mayor red social del mundo, un sitio web que ha apuntalado revoluciones políticas y que ha unido a ciudadanos en causas nobles como la oposición al terrorismo, pero que a la vez puede ser usado para actos tan punzantes como crear una página en que se insulte a un compañero de clase. Es cierto, lo dañino es el comportamiento. Pero todavía queda la duda de si el medio intensifica esas heridas o no."
I aquí em surgeix una nova pregunta:
  • Hem de controlar l'eina o els usuaris, o ambdós?
D'altra banda, tal com diu el nom d'aquesta sessió:
  • És una utopia el control de la privacitat en les xarxes socials?, és absurd?, o té tota la raó del món?
Quines preguntes creieu que serien interessants fer als ponents respecte de la privacitat en les xarxes socials? Deixeu-me comentaris!


Enllaços relacionats:
  • La imatge del pèndol l'he obtinguda d'aquí.

5 comentaris:

Marta Berenguer ha dit...

Personalment sóc una fidel defensora de les xarxes socials. En visualitzo les oportunitats positives que suposen per la creació d'intel·ligència col·lectiva, per la transparència, pels canvis organitzatius que anticipen en diversitat d'àmbits, per moltíssimes més raons.
Òvbiament qualsevol canvi de paradigma i revolució comunicativa suposa avantatges i també perills. Crec que des del moment present que estem vivint, coneixent els canvis que s'apropen, cal preveure aquests perills i oferir la formació necessària perquè utilitzem les xarxes socials des de les seves potencialitats i oportunitats, preveient i informant sobre com evitar, o minimitzar les seves febleses i riscos.
Quines solucions formatives a aquestes febleses, perills i riscos de les xarxes socials es podrien oferir als usuaris?

MarcG ha dit...

Gràcies Marta!

Precisament tenia pensat parlar del tema de la formació... de fet, ho tenia pensat en clau de desconeixement.

El desconeixement vers un tema sempre fa que veiem aquest tema amb recel, precaució... i por!

Això fa que després es magnifiquin els perills (que hi són!), i es minimitzin els aspectes positius.

Salutacions.

Jordi Graells ha dit...

Hola, Marc! No m'havia adonat que també havies iniciat debat al teu bloc. La qüestió dóna per molt. Enllaço amb la conversa sobre privacitat que hi ha ara al Graellsbloc i aprofito per afegir el teu magnífic bloc al blogroll ;-)

MarcG ha dit...

Gràcies Jordi.

Acabo d'augmentar l'interessant debat que tens al teu blog.

Per cert, també tens el post amb les notes que vaig prendre a mesura que anàveu parlant els ponents...

PD: El teu blog també l'he afegit almeu blogroll, (estava convençut que l'havia afegit fa molt temps).

ahmed5987 ha dit...


Also read about:
Cockroach Control Company in Dammam
Continuous striving to reach the level of the best cockroaches control company in Dammam and through the use of the best and best types of pesticides imported from abroad to eliminate all cockroaches kitchen and homeشركة مكافحة حشرات