dijous, 25 de novembre del 2010

Carta oberta al futur President de la Generalitat de Catalunya

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

Em dirigeixo a tú, futur President, per expressar-te la meva preocupació per la situació actual del nostre país.

L'actual crisi econòmica no és una crisi més... és una crisi que explicita la transició de la Societat Industrial amb què tots nosaltres hem nascut, cap a una Societat en Xarxa, una Societat Digital, també coneguda com la Societat del Coneixement.

El model econòmic, el model productiu, tal com el van conèixer els nostres avis, els nostres pares, i fins i tot, nosaltres ja no és el mateix.

Ara les feines ja no són per sempre, la formació ja no és exclusiva de la primera etapa de la vida dels ciutadans, competim amb qualsevol empresa de tot el món i, com podem veure recentment, qualsevol problema en un país ens esquitxa seriosament a nosaltres, etc. Hi ha molts exemples més que corroboren aquest canvi de tipus de societat.

De fet, ja fa temps que es parla del canvi de paradigma social, la crisi econòmica ha estat el punt d'inflexió per poder dir que definitivament estem entrant en la Societat del Coneixement, una societat on les "regles del joc" són molt diferents de les que coneixíem fins ara:
  • Ja no necessitem tenir una formació en el treball orientada per disciplines; ara el que ens falta és una formació multidisciplinar, diversificada, flexible i contínua. Tingues en compte que molt probablement els nostres joves acabaran fent unes professions que actualment desconeixem totalment.
  • Fins ara el coneixement era individual, com a molt compartit per equips; ara el coneixement és global, compartit i transferit entre tothom.
  • Ens han educat per no improvisar, per no assumir riscos; ara és tot el contrari, la incertesa forma part dels fonaments de la nova societat del coneixement, per tant cal improvisar contínuament, el risc existeix sempre, per tant, gestionem-lo.
  • En l'entorn productiu de la societat industrial les persones són intercanviables, prescindibles; en la Societat del Coneixement les persones són talent, són creativitat, són coneixement... són imprescindibles.
  • Etc.
Però no s'ha de veure l'actual situació com un període "dolent", l'hem de veure com una oportunitat.

Una oportunitat per, si prenem les mesures adequades, fer que Catalunya sorti enfortida i encapçali aquesta nova Societat del Coneixement.

Quines són aquestes mesures? Segons el meu criteri (molt humil) cal que fem:

1.- Millorar l’educació digital dels joves: no n’hi ha prou en finançar la compra d’ordinadors als alumnes. Aquesta és la part fàcil i que, per si sola, no aporta gaire.
El que cal fer és formar als nostres professors en la tecnologia digital i fer continguts que aprofitin les característiques de la tecnologia digital, aquesta no ha de ser un "plus" més, ha de d'estar en la base de l'ensenyament.

2.- També cal inculcar la necessitat de formar-se durant tota la vida, com deia abans, s’ha acabat l’època en què només estudiàvem una vegada a la vida. En concret, és absolutament necessari trencar quan abans millor la fractura digital, en el segle XXI els analfabets són els que no utilitzen Internet.

3.- Basar el nou creixement econòmic en àrees que aporten valor afegit i que són difícils d’externalitzar amb facilitat: àrees on es primi la innovació i la gestió del talent dels treballadors i l’emprenedoria, s’ha acabat això d’oferir uns costos inferiors o de basar l’economia en el totxo, cal sentar unes bases econòmiques sòlides a llarg termini i basades en el coneixement i en la promoció del talent dels treballadors a partir de la meritocràcia.

4.- En aquest nou model econòmic l’intercanvi ‘efectiu’ (i massiu) de coneixement ha de ser una realitat, és bàsic pel seu creixement: per tant, cal repensar-se l'actual gestió dels drets d’autor.

5.- És imprescindible la implicació de tota la societat en els afers públics: només amb la implicació de tothom aconseguirem millorar fent més eficient el sector públic, la base del nostre estat del benestar. Cal obrir el govern a la societat: és el millor antídot a l’actual desafecció política.

6.- La transparència és imprescindible per guanyar-nos la confiança de tothom (també la dels mercats econòmics), és la millor arma per combatre la corrupció i els rumors. Per això, processos d'obertura de la informació (dades) pública que darrerament estan començant a aplicar administraciones catalanes són uns bons exemples del camí a seguir. A més, amb aquests processos no només millorem la transparència de les institucions sinó que, a més, universalitzem l'accés a la informació que és de tots, per tant, eliminem els poders basats en l'exclusivitat d'accés a la informació pública i fomentem el teixit econòmic, és a dir, és una nova manera de crear riquesa.

7.-Aquest moviment d'obertura de la informació no es pot quedar limitat només al sector públic, cal exportar aquest concepte d'obertura al sector privat, de fet, és oportú recordar que precisament la falta de transparència del sector privat és el que ens ha portat a l'actual crisi econòmica.

8.- La clau d’aquesta nova societat són les tecnologies de la informació i comunicació (TIC). Accedir a la Xarxa ha de ser un dret de tothom, qui estigui fora d'Internet estarà fora de la societat. És un luxe que bona part de la societat encara no estigui, o no pugui, connectar-se a Internet.

9.- Hem de salvaguardar la neutralitat d'Internet, ningú ha de monopolitzar ni manipular l'accés al coneixement, l'accés a la informació.

Sóc conscient que aquestes accions no tenen un resultat immediat, però cal posar-hi quan abans millor, tingues en compte que un dels trets distintius de la nova Societat del Coneixement és la velocitat dels canvis, la incertesa constant, no podem esperar més!

No he inventat res nou, només estic expressant-ne el que altres països ja estan realitzant, alguns amb unes característiques demogràfiques semblants a les de Catalunya: Finlàndia, Uruguai, Xile, etc.

Per acabar, et proposo una darrera acció:

10.- Fomentar la creació d'un grup de "voluntaris digitals" encarregats d'explicar a la resta de la societat els beneficis de l'ús d'Internet, voluntaris que parlaran amb pares, mares, avis dels motius pels quals s'ha de reduir la fractura digital quan abans millor. Cal potenciar aquest grup de voluntaris, però la seva feina no servirà de res si després tenim uns preus de connexió molt alts o, simplement, no tenim cobertura d'Internet. Tothom ha de tenir accés a Internet, això ha de ser un dret!

Gràcies per llegir la meva carta, estic a la teva disposició per comentar-la.

Salutacions.



La idea de redactar aquesta carta prové d'una iniciativa semblant del Genís Roca, Antoni Gutiérrez-Rubí, Juan Freire i Enrique Dans que van publicar per a les eleccions generals del 2008.


Enllaços relacionats:
La imatge que encapçala aquest post és de la senyera del Pas de la Creu de Llerona, Vallès Oriental.

9 comentaris:

Jordi Barreda ha dit...

Tindran temps de llegir-lo en plena campanya?

Kimi ha dit...

Molt bon article Marc!!!!!!

MarcG ha dit...

Jordi,

És probable que no tinguin temps, però tampoc cal que s'ho mirin ara.

Ho han de tenir en compte quan formin el govern i comencin a establir les accions que portaran a terme en el mandat.

Gràcies per passar-te per aquí.

MarcG ha dit...

Kim,

Gràcies, m'interessa la opinió de gent com tú que esteu implicats en els partits polítics.

Salutacions.

Anònim ha dit...

Ojalà escolti. M'agrada subratllar: la transparència a la empresa privada (ho veig difícil), la neutralitat de la xarxa (lligada a l'anterior), l’accés com a dret....i ai! la travessa del desert per convèncer la gent que això no és un caprici. Fins ara, jo sols he pogut tenir èxit amb 1 persona!, però la teca caarta anima.

MarcG ha dit...

ecriteriumes,

Gràcies!

Efectivament no veig pq. la transparència només cal aplicar-la al sector públic...

Cal exportar-la a la resta de la societat, (salvaguardant aquella informació que calgui: dades personals, secrets professionals, etc).

Convèncer és també un tema de perseverància... ànims!

Gràcies per passar-te per aquí.

JoanY ha dit...

Marc,

Enhorabona per les reflexions i per la iniciativa.
Les trobo molt encertades. Sobretot les relacionades amb la formació de la gent, i en especial la dels joves.
Únicament vull afegir dues aportacions per la vostra valoració.

La primera.
Insistir en que la formació no només ha de ser de coneixements i competències més o menys interdisciplinars sinó també del sentit crític que tota persona ha de tenir.
Com a professor a secundària, batxillerat i a la universitat cada dia trobo a faltar més que els alumnes (i gent adulta en general) tinguin criteri per prendre decisions i per discriminar el que és bó del que és dolent, sobretot pel que fa a la informació dels mass mèdia i d'Internet. Cal saber triar el gra de la palla.

La segona.
Al respecte dels mitjans de comunicació afegir una apreciació:
Està clar que actualment la estratègia per manipular interessadament l'opinió de la població és inundar i repetir fins a la sacietat el missatge presumptament manipulador.
Internet és especialment sensible a aquesta tàctica, però també cal destacar molts canals nous de TDT (tv digital).
Per això, aprecio que el punt 9 del manifest hauria d'afegir que cal desenvolupar instruments que evitin la contaminació intencionada de la opinió pública per inundació massiva de informació.
Alguns d'aquests instruments ja existeixen. El Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) n'és un, encara que, al meu entendre, insuficient.


Salutacions,

Joan Y.

MarcG ha dit...

JoanY,

Gràcies per passar-te per aquí.

Totalment d'acord en que la formació ha de proporcionar un sentit crític al ciutadà.

De fet, ha de proporcionar els coneixements, les actituds necessàries per a que hom pugui desenvolupar-se plenament com a persona en la societat.

Això inclou tenir sentit crític, però també tenir capacitat per explotar al màxim el talent que tots tenim.

Respecte de la segona puntualització que em comentes, jo m'he centrat en la importància de les TIC (sovint menysvalorades).

És cert que cal lluitar contra la contaminació intencionada de l'opinió pública.

Però precisament amb accions concretes, com la transparència, i amb la formació adequada, que proporciona sentit crític, aquesta lluita serà fàcil de guanyar.

Salutacions.

ahmed5987 ha dit...

Ways to combat termites in Dammam and what are the damage
Anti-termite control in Dammam has become more prominent for all residents of Dammam and even the United Kingdom and the world as a whole.
شركة مكافحة النمل الابيض بحائل
شركة مكافحة حشرات بحائل
شركة رش مبيدات بحائل
افضل شركة رش مبيدات