dimecres, 15 de desembre del 2010

Quan ens hi posem? (una reflexió en veu alta)

El divendres passat vaig estar dinant amb dos companys de feina de l'Ajuntament de Barcelona.

Va ser un dinar distès, plenament informal, d'aquells en que parles tranquilament tot acompanyats d'unes bones hamburgueses i les corresponents cerveses.

A mig dinar un dels companys em va preguntar obertament sobre a quin departament (existent o de nova creació) de l'Ajuntament m'agradaria treballar-hi... o fins i tot liderar-lo.

No sé si aquesta pregunta anava en segones, no sé si m'estava "sondejant" o simplement era una pregunta més...

Però el que sí que sé és que em va agafar desprevingut, no vaig saber què respondre amb exactitud i porto des d'aquell dia donant-li voltes.

Suposo que el problema està en que hi ha molts departaments, molts projectes interesentíssims en els quals estaria encantat de treballar/liderar.

Actualment sóc el responsable d'indicadors web de l'Ajuntament, estic participant en projectes d'administració electrònica (com per exemple el projecte 'Benvingut a Barcelona'); he estat un dels impulsors del projecte 'OpenData BCN' (entre d'altres temes relacionats amb la transparència); també participo en projectes SEO; entre d'altres tasques en què participo.

Com podeu observar, són projectes relacionats amb la tecnologia TIC, concretament amb el món web.

Tots són molt interessants... (o potser és que sempre busco la part engrescadora que té qualsevol projecte :)

Però noto que estic arribant al final d'una etapa...



El meu cos em demana més.

I responent a la pregunta que em van fer el divendres passat, he estat pensant què m'agradaria fer a l'Ajuntament de Barcelona.

Primer cal que expliqui bé els 4 principals motius que justifiquen el perquè m'agrada treballar a l'Ajuntament:
  • Per què és una administració local i, per tant, molt propera al ciutadà: m'interessa que la meva feina tingui una repercusió al ciutadà, també m'agrada el ritme - trepidant a vegades - que implica ser la primera administració a on el ciutadà recòrre.
  • Per què, tot i ser una administració local, és una gran administració, això et dóna suficient magnitud com per abordar projectes innovadors.
  • Per què, tot i les mancances i la necessitat de millora, la qualitat de l'equip humà que formen els treballadors de l'Ajuntament és molt alta.
  • Per què sempre m'ha agradat treballar en el sector públic, sóc un clar defensor de tot allò públic que tants esforços ens ha costat (a nosaltres i als nostres pares, avis...) obtenir.
A més, sempre m'ha agradat molt la ciutat de Barcelona...

Però, com us deia, necessito anar a més, no em conformo amb la feina actual.

I després de pensar-hi una mica, he arribat a la conclusió que el que em faria il·lusió és participar/liderar projectes de transformació de l'Ajuntament.

Projectes que revolucionin (a petita o gran escala) la relació de l'Ajuntament amb la seva ciutadania o projectes que revolucionin internament la pròpia administració.

En el primer cas hi trobem projectes d'Open Government: obrir - de veritat i amb totes les conseqüències - l'Ajuntament a la ciutadania, fomentar que aquesta participi de la gestió municipal, que s'hi impliqui, que millori, que faci seva l'acció municipal.

Això inclou qüestions tant importants com ara la transparència, l'escolta activa, la participació ciutadana, la co-creació de serveis amb d'altres actors de la societat. Ja tenim molts exemples d'altres administracions que comencen a fer aquest pas...

Òbviament en projectes d'aquest nivell primer cal tenir un ple suport polític, això és difícil... però no impossible.

Per exemple, ara fa unes setmanes que es va fer públic que l'Ajuntament està desenvolupant el seu projecte d'obertura de dades públiques: OpenData BCN. Un projecte que, tot i que requereix tecnologia, conté una repercusió política clara.

L'altra àmbit, el de transformació interna del propi Ajuntament inclou projectes que vagin encaminats cap a fer-lo més àgil, més flexible, més simple, que fomenti el treball intern en equip, que s'arribi a una situació de meritocràcia enlloc de l'actual jerarquia arcaica i absolutament ineficient, que sàpiga extreure i potenciar el talent dels seus treballadors.

Sovint expresso que estem vivint un canvi de paradigma, poca gent pot afirmar haver viscut un canvi de model, de passar d'una Societat Industrial a una Societat en Xarxa, una Societat Digital, també coneguda com la Societat del Coneixement.

De fet, fa poc que em vaig "dirigir" per carta al futur President de la Generalitat exposant-li algunes accions que cal implementar derivades del pas cap a la Societat del Coneixement.

Aquest canvi genera molts problemes, molts patiments... però també moltes oportunitats.

Per tot plegat és necessari "remodelar" l'Ajuntament de Barcelona (i qualsevol institució) per actualitzar-lo a aquest canvi d'època.

Jo vull participar en aquesta remodelació... amb humilitat i respecte, però també amb convenciment, il·lusió i voluntat.

Quan ens hi posem?



Enllaços relacionats:
La imatge inicial d'aquest post és del Ram Reddy obtinguda de Flickr (en llicència Creative Commons).

7 comentaris:

Carlos Guadián ha dit...

Espero i dessitjo que puguis fer i participar en allò que vols.

MarcG ha dit...

Gràcies Carlos!

El desig és mutu.

A més estic plenament convençut que el teu camí tampoc serà avorrit!

Cuida't!

Kippelboy ha dit...

Gràcies per humanitzar-ho tot una mica. Veure que hi ha gent animada engresca i molt.

MarcG ha dit...

Gràcies Kippelboy!,

Sempre és millor està animat que no abatut i no fer res, oi? :)

gurav singh ha dit...

Download pinoy replays on pinoy Lambingan to watch abs-cbn and gma dramas free you can watch HD Quality .

Anònim ha dit...

buy online product on treasurebox you can also buy furniture item for your lawn.

Aliamay ha dit...

Thanks for sharing this amazing infor. Now watch and enjoy filme online seriale daily on our website fsonline.me. We are now sharing with you all the latest replays online in hd.