dimecres, 19 d’octubre del 2011

XiP03: Tal dia farà un any... Primer aniversari de la XiP

(Aquí tenéis la versión en español de este post)

Aquesta tarda he estat redactant un post - amb l'ajut d'altres membres de la XiP - per celebrar el primer any de la Xarxa d'Innovació Pública, us el transcric tot seguit:

En català tenim un expressió que indica indiferència envers un fet o que s’hi dóna poca importància: “tal dia farà un any”.

Però en aquest cas, estem just en la situació contrària. La Xarxa d’Innovació Pública celebra avui el seu primer any, orgullosa d’haver arribat a on és ara però, també, anhelant amb força seguir creixent per esdevenir allò pel qual va ser creada: ser un referent en la renovació de l’administració pública.

Rememorem com va començar… com dèiem, va ser ara just fa un any, en un lloc de Barcelona ens vàrem trobar un grup de professionals de l’àmbit públic que volíem, i encara volem, renovar l’Administració pública tot reforçant-la com a garant de l’Estat del Benestar.

El nostre principal objectiu va ser, i ho segueix sent, aportar el nostre coneixement per innovar en els serveis públics que l’Administració ofereix a la societat.


De fet, en el nostre Manifest deixem clar que és precisament ara el millor moment per fer aquesta innovació, és ara, en plena crisi econòmica i de valors, quan més cal renovar el sector públic amb l’objectiu final de facilitar la vida als ciutadans, que en el fons és del que es tracta.

Som molts els que estem vinculats – de diverses maneres – amb el sector públic, molts que creiem que l’Administració ha de trencar amb la relació asimètrica que històricament ha tingut amb el ciutadà. No en va, creiem que ja ha arribat l’hora de posar el ciutadà en el centre de les polítiques i les accions de l’Administració.

Formem un grup de persones inquietes, persones que aporten les seves idees, els seus coneixements per treballar col·laborativament per fer una administració pública millor, en el sentit més ampli de la paraula. Creiem fermament que calia fer aquest pas.

En aquest any hem definit uns objectius principals:

  • Canviar la manera de treballar de l’Administració Pública i fomentar la participació ciutadana.
  • Facilitar la vida a la ciutadania.
  • Ser líders d’opinió internament (de l’Administració) i externament, creiem que hi ha molt desconeixement de la societat vers el sector públic.

No són objectius gens menyspreables… la veritat és que no ens falta gens d’ambició!

En aquest temps hem compartit coneixement, hem treballat per assentar les bases sòlides de la XIP, hem creat un Manifest, hem generat debat, hem monitoritzat la xarxa, hem traduït un llibre i, sobretot, ens hem conegut i ens ho hem passat d’allò més bé.

Per a la producció efectiva de resultats ens hem organitzat en diferents grups en funció de la temàtica en la que ens centrem, així tenim:

  • .CAT: Grup centrat en els usos lingüístics en els entorns digitals de l’Administració.
  • .COM: Grup centrat en la relació entre ciutadania i Administració, com millorar aquesta relació de cara a obtenir uns millors serveis públics.
  • .EDU: Grup centrat en la gestió del coneixement, en la formació del personal públic, en el foment de les comunitats d’aprenentatge, etc.
  • .GOV: Grup centrat en temes relacionats amb l’administració electrònica (eGov), l’administració oberta (oGov), l’obertura de dades (OpenData), la gestió de les propietats intel·lectuals, la gestió intel·ligent de les ciutats (SmartCity), etc.
  • .NET: Grup centrat en les estratègies per difondre les TIC a l’Administració, la cultura i les plataformes per treballar col·laborativament a l’Administració, etc.
  • .ORG: Grup centrat en els nous models organitzatius, en l’alfabetització digital, en els models de treball transversal (intra i extra Administració), etc.

També hem anant incorporant gent d’arreu de Catalunya. Qualsevol persona pot ser membre de la XIP, només cal estar vinculat amb el sector públic i acceptar una carta de compromisos.

Un fet destacable de la breu història de la XIP va ser la seva presentació en el marc de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, el passat dimarts 14 de juny, aprofitant la presentació de la versió catalana del llibre INprenedors.

La XIP ja porta un any i és en aquest mes d’octubre quan la majoria dels grups de treball estan començant a ser 100% operatius, per tant, en breu la producció de coneixement per part de la XIP es farà més palesa de cara a la societat.

Tot és possible i tot està per fer… Ens hi acompanyes?


Enllaços relacionats: