diumenge, 27 de novembre del 2011

De nou, Barcelona torna a liderar la innovació urbanística (#SmartCityExpo)

(Aquí tenéis disponible la versión en castellano de este post)

El 1860 l'enginyer Ildefons Cerdà va presentar el que ell va anomenar "Proyecto de Reforma y Ensache de la ciudad de Barcelona", més conegut com Pla Cerdà.

Un pla que, com el seu nom indica, tenia per objectiu permetre el creixement urbanístic de la ciutat de Barcelona més enllà de les muralles que l'havien oprimit durant molt temps.

 
(Feu click a la imatge per veure-la més gran)
 
Tot i que aquest pla inicialment no va ser acceptat per l'Ajuntament de Barcelona, amb el temps ha esdevingut un dels trets identitaris més importants de la ciutat i, de fet, molts consideren a Ildefons Cerdà com un dels principals urbanistes moderns.

L'aplicació d'aquest pla s'ha realitzat al llarg d'aquests darrers 150 anys, els grans canvis urbanístics fruit de la XXV Olímpiada i del Fòrum de les Cultures van permetre portar la idea inicial de Cerdà fins al mar i fins a llevant.

Aquest període tant llarg d'aplicació permet copsar l'extraordinària complexitat d'aquest pla urbanístic, a més, és un pla tant avançat a l'època que s'ha integrat perfectament als importants i revolucionaris canvis socials que hem tingut en aquest segle i mig... especialment en qüestions de transport.

Crec que no cal recordar que a l'any 1860 no hi havia vehicles motoritzats, i la primera línia de tren de Barcelona (fins a Mataró) tot just tenia 12 anys.

Per tant, es pot afirmar amb rotunditat que Ildefons Cerdà va idear un pla urbanístic tant avançat, tant innovador, que ha sobreviscut als radicals canvis que ha experimentat Barcelona.

Gràcies al Pla Cerdà, amb idees tant senzilles i innovadores com les illes de cases ortogonals, i a d'altres iniciatives, la ciutat de Barcelona és un referent mundial en planificació urbanística.

(Feu click a la imatge per veure-la més gran)



Però potser ara, en ple segle XXI, sí que podem començar a afirmar que el Pla Cerdà ja no dóna més de si, cal repensar l'urbanisme de les ciutats tenint en compte els extraordinaris reptes que tenen actualment les ciutats (per exemple, segons dades de l'ONU, a finals de 2009 per primera vegada la població mundial resident en ciutats va ser superior a la resident en àrees rurals, i la tendència és seguir augmentant la població urbana).

Ara la planificació urbanística forma part d'un concepte molt més gran, un concepte on s'hi barregen moltes disciplines: la gestió energètica, la gestió dels residus, la sostenibilitat, el medi ambient, la redifinició de les administracions públiques, el nou rol de la ciutadania, les tecnologies de la informació i comunicació (TIC), la mobilitat, el finançament, etc.

Aquest concepte s'ha batejat com SmartCity (personalment no m'entusiasme aquest nom, però reconec que és el que més s'utilitza).

La setmana que ve se celebrarà a Barcelona la primera edició de l'SmartCityExpo, un congrés - més una zona d'exposició - internacional de quatre dies de durada amb la participació dels millors experts i empreses mundials en aquest àmbit.

Per tant, Barcelona torna a liderar la innovació en l'urbanisme, ara però, vol anar més enllà, Barcelona vol liderar la innovació en la gestió de les ciutats.

Us perdreu aquest congrés?, jo no :)


Enllaços relacionats:

2 comentaris:

apk mod ha dit...

Android cihazlarınız için oyunların ve uygulamaların en son apksim 'sını indirin. Arcade, aksiyon, yeni oyunlar ve uygulamalar sitemizde burada bulunabilir. Güvenli ve hızlı

H-K ha dit...

Fifa World cup Qatar 2022 live streaming and fantasy football
Fifa 2022 Qatar