divendres, 25 d’abril del 2008

Article mal informat...

Avui ha arribat a les meves mans un article de la Gaceta de los Negocios.

L'article era del passat dimarts 22 d'abril de 2008, era l'article de la versió impresa.

L'article tenia aquest suggerent títol:

Madrid arrasa Barcelona en Internet

Personalment crec que és un article bastant demagògic i, el que és pitjor, fet sense coneixement del que s'està explicant.

Opinen que la ciutat de Madrid té més presència a Internet que la ciutat de Barcelona pel simple fet que si es cerca la paraula 'Madrid' en el cercador Google aquest dóna la xifra de 202 milions de pàgines amb aquesta paraula, en contraposició als 170 milions de la paraula 'Barcelona'.

Però, té més presència a Internet qui té més pàgines indexades?

La paraula 'Madrid'/'Barcelona' necessàriament significa la ciutat de Madrid/Barcelona? (fixeu-vos que hi ha la Comunitat de Madrid, el Futbol Club Barcelona, el Real Madrid, etc).

A més barregen interessadament els conceptes de ciutats amb els conceptes de webs oficials de les ciutats, és evident que no és exactament el mateix.

D'altra banda, la presència a Internet no només s'hauria de mesurar pel cercador Google, Internet és quelcom més que Google, (encara aque aquest sigui el principal cercador).

Potser caldria fixar-se només en els webs oficials de les dues ciutats. En aquest cas, i seguint el criteri de l'article, (que ja he comentat que personalment no crec que sigui encertat), llavors qui arrasa és el web de la ciutat de Barcelona (1.120.000 pàgines indexades per 489.000 del web madrileny).

Tanmateix tot això és opinable.

El que no ho és tant és fer un article sense massa coneixements... m'explico.

En aquest mateix article s'exposen les xifres proporcionades per Alexa dels esmentats webs municipals, (a més d'altres webs).

Us faig una transcripció literal d'un paràgraf:

El índice Alexa, subsidiaria de Amazon.com, que mide el tráfico de las páginas web, también da mejores notas a la ciudad que encabeza Alberto Ruiz Gallardón: la página del Ayuntamiento logra el puesto 34.661 mientras que la del consistorio de Hereu se queda en el 16.885. (...)


Algú hauria d'explicar a la gent de la Gaceta de los Negocios que en l'índex Alexa quant més baix és el número millor índex es té!

És a dir, Alexa - una empresa del grup Amazon - realitza un rànquing mundial de tots els webs en funció del tràfic rebut, situant el millor web en la posició 1, (actualment aquest lloc és per Yahoo!, el segon és per Google, el tercer per YouTube, etc).

Segons les dades d'Alexa del dia 25/04/08, el web de la ciutat de Barcelona es troba en la posició 15.835. És la millor posició d'un web municipal d'una ciutat espanyola, (la segueix, a distància, Madrid en la posició 34.661 i A Coruña, posició 50.995).

Per tant, aquí no hi ha marge d'opinió, segons aquest índex, el web de la ciutat de Barcelona gaudeix d'una posició clarament millor que la del web de Madrid.

De fet, la gent de Propolis fa temps que recull les dades d'Alexa per les administracions espanyoles, el web de Barcelona sempre ha estat en la primera posició dels webs de ciutats d'Espanya, (a part de gaudir d'una envejable posició a nivell europeu i mundial).

També l'Ajuntament de Barcelona fa temps que recull les dades d'Alexa, (consulteu aquest post).

Finalitza l'article comparant 'pomes amb peres' ja que parla de dades de tramitació electrònica amb dades del Liceu, de la Caixa, del Metro de Madrid, etc.

Personalment crec que a vegades es busca la confrontació on no hi ha cap rivalitat, és evident - i lògic - que els webs oficials de les ciutats de Madrid i Barcelona són uns webs complexos, amb molta informació, molts serveis i, també, amb mancances i amb una necessitat constant de millora.

D'altra banda, el que és evident és que tots dos webs ho estan fent prou bé, per exemple, el web de la ciutat de Madrid s'acaba de 'regenerar' amb una nova versió del seu gestor de continguts.

El de Barcelona acaba de rebre una distinció dels premis Webby (tal com us vaig comentar en aquest post) i encapçala el darrer rànquing CiberPaís, (un estudi fet pel diari El País dels webs de totes les ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants).

Com a epitafi a aquest post, només una sincera recomanació per la gent de la Gaceta de los Negocios:

Primer informeu-vos i després publiqueu

PD: Per cert, en la versió digital d'aquest article ja han corregit aquest error.


Enllaços relacionats:

Us recomano el disc 'On The Blue Side' del Dave Meniketti, és un esplèndid disc del que es coneix com a rock blues.
De fet, Dave Meniketti es va donar a conéixer per ser el guitarrista del grup rock dur Yesterday & Today.
En aquest cas va decidir fer un disc en solitari dedicat al blues, tal com va fer en el seu dia el Gary Moore amb el seu 'Still Got The Blues'.
Un bon disc, per a qui no conegui al Dave Meniketti tindrà una grata sorpresa amb aquest disc.

(Enllaç a la seva fitxa en el meu inventari de música).